Главният прокурор и Сашо Дончев си размениха обвинения в натиск
Бизнесменът: Цацаров ми каза, че поведението ми е неприемливо и нетърпимо. Обвинител №1: Поиска да упражня влияние по проверка, свързана с доставката на газ
 
20 април 2017, 11:44 | Правен свят | Видяна: 1507
 
 

Главният прокурор Сотир Цацаров и бизнесменът и издател на в. "Сега" Сашо Дончев си размениха обвинения в натиск и неправомерно влияние.

Първо вчера в платформата за обмен на видеосъдържание youtube.com беше публикуван запис на среща с Дамския бизнес форум, проведена на 30 март. В нея участва Сашо Дончев, който казва следното: "Аз бях поканен на среща с главния прокурор, за да ми каже, че моето поведение започва да става неприемливо и нетърпимо за него. Какво е това, че аз подкрепям "Да, България", какво е това, че моята телевизия БиАйТи, в която моят приятел Сашо Диков го е превърнал в централен образ, и, разбира се, вестник "Сега" и Комарницки, и аз го гледам и питам вие какво искате да ми кажете. Казвам ви, че даже господин Филчев ми каза, че съм много мек в реакциите."

И допълва: "Този същият г-н Филчев прати барети и какво се случи, какво последва. Нямам нищо общо с "Да, България", освен че познавам Христо Иванов. Нямам нищо общо с БиАйТи, освен че със Сашо Диков сме карали ски и сме ходили по гаджета. И този нахалник какво ми каза - ама аз не смятам, че нямате право да го правите... И аз викам вие какво си въобразявате, аз не ви се обяснявам, аз ви информирам. След като тази институция си позволява да ме заплашва, вие представяте ли си в какво общество живеем".

Ден след като бизнесменът обвини главния прокурор в натиск от пресцентъра на държавното обвинение разпространиха позиция на Сотир Цацаров.

"Твърденията за упражнен натиск по отношение на г-н Дончев са неверни и спекулативни. Никога и по никакъв начин нито главният прокурор не е отправял лични или институционални заплахи към г-н Дончев. Направените изявления в този дух са непочтени", пише в нея.

След това се отрича твърдението на Дончев, че инициативата за среща е била на Цацаров. В позицията обаче не се коментират думите на бизнесмена, че разговорът между двамата е бил в някакъв офис, а не в Съдебната палата.

Ето какво пише в позицията: "Главният прокурор е приел среща с него (Сашо Дончев - бел. ред.) като представляващ интересите на една от официално признатите работодателски организации в България. Това не е и първата среща с г-н Дончев".

След като отрича да е оказвал натиск на бизнесмена главният прокурор сам го обвинява в опит за неправомерно влияние. "По време на срещата до главния прокурор е отправено искане да упражни влияние върху наблюдаващите прокурори  при работата им по текуща проверка с предмет дейността на независим регулатор, по повод доставка и продажба на природен газ. Такава намеса е била категорично отказана", пише в позицията на Цацаров.

Главният прокурор заявява, че счита всеки "подобен опит за натиск върху работата на прокуратурата и разследващите органи" за недопустим. "Той подчертава, че ще проявява и занапред нулева толерантност към всеки политик или бизнесмен, който се опитва да постави себе си или своите търговски интереси над закона и обществения интерес. Такива опити са несъвместими с правовия ред и задължителното за една демократична европейска държава нормално функциониране на институциите", гласи позицията, разпространена от пресцентъра на прокуратурата.

В нея твърденията на Дончев са определени като "несъответни на действителността". "Без да коментира нивото на използваната от него езикова стилистика, главният прокурор изразява съжаление, че подобни изявления дават повод за разгаряне на един абсурден и непродуктивен обществен спор", се сочи още в позицията.

Която след това отново се връща на темата за натиска със следния коментар:  

"Той (главният прокурор – бел ред.) изразява убеденост, че този опит за въвличане на прокуратурата в скандал не представлява и опит да бъде спряна работата на институцията по  провеждани проверки и разследвания или непосредствено предстоящи действия в интерес на българските потребители на енергия".

На финала Сотир Цацаров заявява, че уважава свободата на словото и неприкосновеното право на медиите да критикуват и обсъждат всяка публична личност и това е част от задължителните демократичните стандарти в Европа и света. "Същевременно той счита, че има граници на личностното и човешко достойнство, чието преминаване противоречи на същите тези нормални демократични стандарти", гласи последното изречение в позицията, в която не се уточнява това се с случило при медийното отразяване на коментарите на Дончев.