И съдът в Шумен прекрати дело срещу Сарафов заради функционалния му имунитет
 
20 април 2017, 16:11 | Правен свят | Видяна: 841
 

Снимка: Архив

 

Заради функционалния имунитет делото срещу заместник-главния прокурор Борислав Сарафов, заведено от следователя Страхил Каменички в Шуменския районен съд е прекратено днес, научи "Правен свят". Производството там обаче беше по тъжба на следователя за обида, докато това, което бе прекратено от Софийския градски съд и потвърдено от САС - за непозволено увреждане.

Според следователя зам.-главният прокурор се е държал обидно на среща в кабинета на окръжния прокурор на Шумен по време на разследването на инцидента от 10 декември м.г. с дерайлиралия влак в Хитрино.

Каменички твърди, че на въпросната среща Борислав Сарафов е обиждал присъстващите следователи, като им казал, че цяла България знае, че са безделници, деквалифицирани и мислят само за ишиас и лумбаго. Според публикувана преди време информация на "Капитал", Сарафов се обърнал Каменички и му казал, че има заешко сърце, тъй като не бил повдигнал обвинение на "двама убийци", визирайки двамата машинисти по делото. Казал още на следователя, че "го е проучил" и че може да му "образува дисциплинарно производство пред прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет". Следователят решил да си търси правата в съда двадесетина дни след срещата.

Междувременно стана ясно, че заместник-главният прокурор е депозирал сигнал в Инспектората на ВСС, в който се казва, че следователи от НСлС са минирали делото за катастрофата в Хитрино, защото не са провели първоначалните огледи на местопроизшествието и се е наложило това да правят колегите им от Следствения отдел в Шумен.

Според НПК в такива ситуации първоначалните огледи на катастрофата за събиране на горещи доказателства, е трябвало да бъдат извършени именно от следователи от НСлС, но това не се е случило. Заради краткото време за събиране на тези доказателства, Маргарита Георгиева, която е наблюдаващ делото прокурор и ръководител на Окръжна прокуратура-Шумен, възложила задачата на свои колеги от Шумен. След това със задна дата възложила отделни огледи и на следователи от НСлС, за да официализира извършените процесуално-следствени действия.

Сарафов е поискал ИВСС да провери дали следователите от НСлС, на които е възложено разследването, са нарушили служебните си задължения и са създали предпоставки за опорочаване на процесуално-следствени действия по наказателно производство с изключително висок обществен интерес.

От ИВСС започнаха проверка по сигнала му. Междувременно той бе номиниран за член на ВСС от прокурорската квота. Изборите ще се проведат на 27 май и 3 юни т.г.