Апелативният съд увеличи присъдите за убийство на студент по хомофобски подбуди
 
13 юли 2017, 16:08 | Правен свят | Видяна: 850
 
 

Софийският апелативен съд (САС) увеличи наказанията на Александър Георгиев и Радослав Кирчев за убийството на студента Михаил Стоянов в "Борисовата градина". Съдът прие, че те неоснователно са били занижени заради младата им възраст и продължителността на делото и осъди Георгиев на 15 години затвор, а Кирчев на 6 години.

Преди две години Софийският градски съд (СГС) осъди Георгиев на 13 години затвор, а Кирчев, който е бил непълнолетен при извършване на убийството, получи наказание от 4 години и 10 месеца затвор.

26-годишният Михаил Стоянов беше пребит до смърт през есента на 2008 г., а пет години делото не можеше да стигне до съд заради мудно разследване. След това стана ясно, че младежът е бил пребит от група момчета, които имали традиция да обикалят парка, за да "наритат" хомосексуални. По делото така и не стана ясно как са разбирали кои от жертвите им са хомосексуални. Според двете инстанции Кирчев и Георгиев са били основните участници в групата, която видяла Стоянов, застигнала го, след това Георгиев го ударил с юмрук в лицето. При опита на младия мъж да избяга, Кирчев го хванал за врата и го съборил на земята, при което счупил подезичната му кост и след това всички започнали да удрят жертвата.

Както първата инстанция, така и САС не приема, че убийството е извършено по хулигански подбуди, а по хомофобски.

"Касае се за брутално физическо посегателство довело до тежки и необратими общественоопасни последици, което не е било израз на явно неуважение към обществото, а такъв на незачитане чуждата телесната неприкосновеност. Действията на подсъдимите са изразявали омразата към хомосексуалните, т.е действали са по хомофобски подбуди, а не по хулигански", се казва в решението на САС.

Според апелативните съдии (Елена Каракашева-председател, Десислав Любомиров-докладчик и Карамфила Тодорова) безпричинната омраза на подсъдимите към жертвата е продиктувана от "лишената от каквато и да било интелигентност и напълно грешна представа на подсъдимите за собствената им значимост и превъзходство над тези, които смятат за различни".

След края на делото то трябва да се върне в СГС за ново произнасяне по гражданските искове, тъй като Апелативният съд обезсилва присъдата в тази ѝ част. Градският съд е присъдил на майката на Стоянов 250 000 лева, които подсъдимите да заплатят солидарно. САС обаче отбелязва, че по делото са били приети два иска за по 250 000 лева срещу всеки от подсъдимите. Според САС по този начин градският съд се е произнесъл по непредявен иск, което прави присъдата в тази ѝ част недопустима.