Съдия, вписан като адвокат, напусна системата
 
08 август 2017, 07:46 | Правен свят | Видяна: 1523
 
 

Съдията от Свиленградския районен съд Недялко Паталов, който едновременно правораздаваше и беше вписан като адвокат, напусна системата без проблем, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) прие оставката му, пише в. "24 часа".

За случая на съдия Паталов се разбра през май т.г. От съда в Свиленград съобщили на ВСС, че на 12 април колегата им е бил вписан в регистъра на Хасковската адвокатска колегия, без да е депозирал оставка като съдия и без изобщо да е освободен от съдебните кадровици. Седем дни след като попаднал в регистрите на хасковските адвокати, Паталов подал предизвестие, че желае да се махне от съда. На 4 май Паталов е решил дело на кантората на Иван Иванов от Свиленград, в която посочил, че ще работи, след като стане адвокат. Въпреки това Паталов не се е отвел. Юристи обясниха, че съдията задължително е трябвало да не гледа делото, без значение в чия ползва е завършило то.

Етичните комисии на окръжния съд в Хасково и на съдийската колегия на ВСС обаче приемат, че е постъпил правилно. Причината - не е бил адвокат, тъй като не се е заклел. Затова не е дължал отвод по делото. Решението във ВСС било взето с особени мнения.

Паталов не отрича, че е подал заявление за адвокат, въпреки че е съдия. Пред изданието той каза, че няма спомен за делото, което е решил на адвокат Иван Иванов и допусна, че може да е сгрешил.

По закон членовете на ВСС вече нямат право да предлагат за дисциплинарно производство магистрати. Предложения за наказание могат да правят председателите на съдилища, Инспекторатът или правосъдният министър.