Служител на НСО се е споразумял за условна присъда, след като бил хванат да шофира дрогиран
 
09 август 2017, 13:31 | Правен свят | Видяна: 1011
 
 

Служител на Националната служба за охрана (НСО) е бил заловен да шофира под влияние на наркотици и след това се е споразумял за условна присъда от 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок, научи "Правен свят".

Споразумението е било одобрено от състав на Софийския военен съд с председател полк. Юлиян Банков. От съдебния акт става ясно, че на 14 февруари т.г. след обяд младши сержантът от НСО шофирал лек автомобил и бил спрян за проверка. Дрегерът отчел, че мъжът е употребил амфетамин и фенобарбитал.

За шофиране след употреба на наркотици, Наказателният кодекс предвижда от 1 до 3 години затвор и от 500 до 1500 лева глоба. Споразумението по делото било внесено с предложение за налагане на пробация с 8 месеца поправителен труд за осъдения и отнемане на шофьорската книжка за 6 месеца. В съдебно заседание обаче прокуратурата е поискала промяна, като подчертала, че са налице основанията за налагане на наказание под минимума от една година затвор, което става при изключителни или многобройни смекчаващи вината обстоятелства. Наказанието затвор може да се замени с пробация, когато за престъплението не е предвиден най-нисък праг на срока за лишаване от свобода. В случая обаче той е една година и затова споразумението е било за условна присъда, а не за пробация.

От съдебния акт не става ясно дали са били изтъквани изключителни или многобройни смекчаващи вината на служителя обстоятелства, тъй като при споразумение те не са и задължителни В него пише обаче, че той е бил осъждан. Задължително условие за постъпване на работа в НСО е кандидатите да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, независимо дали са реабилитирани, или освободени от наказателна отговорност, както и да не са обвиняеми или подсъдими.

Отделно от това младши сержантът от НСО имал и многобройни наказания за нарушения на Закона за движение по пътищата. Именно заради това прокуратурата предложила и защитата се съгласила, срокът за отнемане на шофьорската книжка да бъде увеличен на 8 месеца. За сметка на осъдения са и разноските по делото от 637 лева. Определението на съда, с което е одобрено споразумението, е окончателно.

За случая с хванатия да шофира след употреба на наркотици служител не са съобщавали нито от МВР, нито от прокуратурата или от НСО. През годините пък са ставали известни не един и два инцидента с НСО, свързани най-вече с поведението на служителите при движение в кортежи.