Съдът намали гаранцията на Живко Мартинов на 20 000 лв. заради имотното му състояние
 
11 август 2017, 07:49 | Правен свят | Видяна: 343
 
 

Софийският градски съд е намалил гаранцията на бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов от 45 000 лева на 20 000 лева, пише в. "24 часа". Съдът е мотивирал промяната в размера на гаранцията с имотното състояние на Мартинов.

На 31 юли спецзвеното "Антикорупция" обвини Живко Мартинов за 6 престъпления и му определи гаранция в размер на 45 хил. лв. Бившият народен представител трябваше да ги плати в рамките на 10 дни или да влезе в ареста. Той напусна парламента на 27 юли, като преди това главният прокурор Сотир Цацаров му поиска имунитета заради аферата с изнудването за тонове суджуци, пастърма и филета. Обвинение получи и шефката на Агенцията за безопасност на храните в Добрич Розалина Брайкова, която оказала натиск на един от основните свидетели срещу бившия народен представител.

Първото обвинение на Мартинов е, че е изнудвал търговеца на месо А.П. за 15 500 лв., за което може да получи от 5 до 15 г. затвор. Второто е за закана за убийство, за което се предвижда наказание лишаване от свобода до 6 г.

Третото обвинение е за станалите популярни 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско и 60 кг филе "Елена" и телешка пастърма. Мартинов заплашвал търговеца на месо А. П. с арести и данъчни проверки, които да "смачкат фирмите му", докато не получил деликатесите.

Четвъртото обвинение на Мартинов е, че през 2014 г. опитал да помогне на бивш зам.-министър на финансите да избегне съд за катастрофа. Освен това той заплашвал зам.-директора на полицията в Добрич и началника на районното в Балчик, което се наказва с до 6 г. затвор.

Последното обвинение е, че през април 2017 г. е опитал да притиска шефа на ВИК - Добрич, да уволни служител, както и да спре назначения и уволнения в дружеството за известно време. Това се наказва със затвор до 6 г., уточниха от прокуратурата.

Междувременно авторът на сигнал срещу Мартинов се оплаква от натиск срещу него и семейството му, съобщи бТВ. Бизнесменът Кирил Костов твърди, че срещу него са започнали постоянни проверки от държавните институции, отделно е получил и заплахи за живота си. Кирил Костов казва, че животът му напълно се е променил, след като свидетелствал по обвиненията срещу Живко Мартинов.

"Последния път ми изпратиха едни снимки, "групата на Вълка" колко хора е отстранила последните няколко дена. "Групата на Вълка" е от един филм, който сега тече по една българска телевизия и там групата на Вълка извършва убийства", обяснява бизнесменът. Той се оплака и от постоянни проверки на семейството му.

"На 27 юли в обекта при съпругата ми сядат като клиенти служители на НАП, обслужени са, платили са си сметката с касов бон, всичко нормално. Впоследствие се представят като служите ни НАП, каквито са, и започват проверка", разказва Костов. По думите му проверката е приключила без констатирани нарушения, но след това веднага започнала нова проверка, което според него не е случайно.

"Живко Мартинов твърди, че директорката на НАП-Варна е негово назначение, имат и други позиции, шефът на ревизиите има близки отношения с него и ред други високопоставени служители на НАП контактуват с тия хора", казва бизнесменът. ОТ НАП обаче отговарят, че проверките били по сигнал, получен преди Костов да стане свидетел по делото срещу Мартинов.