Според мотивите на съда
Арестантът Куцаров е починал заради уголемено сърце и приет амфетамин, а не от побой
 
13 август 2017, 18:00 | Правен свят | Видяна: 765
 
 

Арестантът Пламен Куцаров, който преди повече от осем години почина мистериозно в бус на ГДБОП, е имал уголемено сърце и смърта му е резултат от внезапна остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност.

Това става ясно от мотивите на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която през април тя оправда подсъдимите за причинена по непредпазливост смърт на арестанта бивши служители на ГДБОП Божидар Проданов и Ирен Вълев.

Делото е в съда от 2011 г. и е включено в списъка на дела, които наблюдава Европейската комисия. Случаят беше във фокуса на общественото внимание заради изнесената информация, че арестът на Куцаров изобщо не е бил документиран от МВР, а служители на министерството са били арестанта, за да изтръгнат показания, докато го превозват в микробус, държали са го притиснат на земята по очи и с белезници на ръцете, закопчани на гърба, което в крайна сметка е довело до задушаването му.

Финалът на делото на първа инстанция показва, че за съда не е станало ясно кой и кога е бил Куцаров, но получените травми категорично не са причина за смъртта му. Колкото до подсъдимите, съдия Крънчева пише в мотивите си, че единствено възможният и катергоричен извод е, че с поведението си те "не са причинили, а дори не са се явили и съпричина за настъпване на смъртта на Куцаров".

Изводът, че сърдечно заболяване, а не задушаване от притискане е причина за смъртта на Куцаров, съдът е направил след назначени последователно петорна, седморна, деветорна и единадесеторна съдебно-медицински експертизи, като всички са били категорични за сърдечния проблем на жертвата. Уголеменото сърце на Куцаров било установено едва след смъртта му, тъй като приживе той нямал оплаквания и не се е лекувал. За внезапното влошаване на състоянието му е допринесло и приемането на амфетамини, което според заключения на експертите може да е станало и няколко дни преди задържането му.

Пламен Куцаров е бил арестуван вечерта на 21 януари 2009 г. в дома му, където живеел с приятелката си. Тя също е свидетелствала по делото, като в показанията си казва, че полицаите са го повалили на земята, при което той е ударил лицето си. Впоследствие лекарите описаха множество кръвонасядания по тялото на Куцаров, охлузвания и отоци. Единствено кръвонасяданията по ръцете обаче е доказано, че са в резултат от поставените почти през целия ден белезници.

Видими следи от насилие по него обаче не са забелязали нито служителите в Института по психология към МВР, където Куцаров е бил преди да бъде качен в буса, в който е починал, нито лекарка в "Пирогов", където е откаран, след като се почувствал зле. Проданов и Вълев трябвало да върнат арестанта в ГДБОП, след като той бил "пробит" на полиграфическото изследване. При него Куцаров бил питан за безследно изчезналия тогава Кирил Божилов-Цигането, като според МВР той е бил отговорен за отвличането му заедно с Валентин Янев-Бореца и още един мъж.

Проданов и Вълев отричат при конвоирането на арестанта той да е бил притиснат на земята. За белезниците казват в обясненията си, че имало заповед да се поставят на гърба. Дори като влезли в Института и видели Куцаров, прекият им началник Сергей Куртев се обърнал към него с думите: "Какво, ще слагаме ли белезници?", при което Куцаров се усмихнал, сам си сложил ръцете отзад и Проданов му поставил белезниците.

Според обясненията на подсъдимите, които съдът приема за достоверни, при пътуването Куцаров бил седнал в буса и в един момент казал, че му е лошо. Куртев го попитал след това как се чувства, а Куцаров казал, че му няма нищо. Шефът на групата наредил да спрат колата и тогава Проданов попитал арестанта дали иска вода, но той отговорил: "Не ви ща водата". След като минали още 100-200 метра обаче Куцаров изхъркал неестествено и полицаите му свалили белезниците и пак спрели колата. Като видели, че арестантът е неконтактен, Куртев го напръскал с вода, ударил му леки шамари, извадил му езика и започнал изкуствено дишане и масаж на сърцето.

Според съда част от констатираните по тялото наранявания на Куцаров може да са резултат и от тези действия на полицаите, когато са опитвали да му окажат първа помощ.

"Настоящата инстанция не изключва възможността телесните увреждания да са получени в хода на реанимационните мероприятия, провеждани от подсъдимите и от св. К. на пода на служебно зачисления им лек автомобил Ван, но доколкото това не е единствената възможна механогенеза на нараняванията, прецени, че не може да формира еднозначни фактически изводи в тази насока.

За съда е безспорно, обаче, че констатираните телесни увреждания по трупа на Куцаров, не са в причинна връзка с настъпилата смърт", се казва в мотивите на съда. В тях съдия Крънчева пише още, че по делото не е установено нито едно пряко или съвкупност от косвени доказателства, които да позволяват да се направи извод, че Куцаров е бил бит, докато е конвоиран от подсъдимите.

Бившите антимафиоти бяха оправдани и по обвиненията за длъжности престъпления по чл. 387 от НК за т. нар. допустителство - че не изпълнили задълженията си по служба и така по непредпазливост причинили смъртта на Куцаров. Докато делото приключи обаче, този текст от Наказателния кодекс беше променен и по него служители на МВР носят наказателна отговорност само за деяния, извършени във военно време или бойна обстановка. След тази редакция беше оневинен окончателно още на първа инстанция и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов по едно от делата срещу него.

Оправдателните присъди на Проданов и Вълев не са окончателни и прокуратурата може да протестира пред Софийския апелативен съд. До момента обаче разноските по делото са за над 24 000 лева и засега остават за сметка на държавата.