Главният прокурор за казуса "Калиакра"
Трябва оптимално решение, но хората са с предимство пред птиците
 
11 август 2017, 17:27 | Правен свят | Видяна: 439
 
 

Трябва да търсим оптимално решение, при което и птиците да са цели, и хората да могат да съществуват, но при цялото ми уважение към природата - с предимство към хората. Това заяви в Каварна главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Фокус", в коментар за заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитената зона "Комплекс Калиакра". 

Тя вече се проверява от прокуратурата и Цацаров каза, че до края на следващата седмица обвинителите ще мислят дали да я оспорят пред Върховния административен съд (ВАС).

Тази седмица на среща при премиера Бойко Борисов между заместника му Валери Симеонов, екоминистъра, неправителствени организации, природозащитници и кметове от района беше взето решение заповедта да продължи да действа докато бъде подготвена нова. Преди да бъде издадена новата заповед, ще бъде обсъдена с представителите на местната власт, засегнатите страни и представители на Европейската комисия.

Днес главният прокурор посочи, че вероятно границите на приетия план на "НАТУРА 2000" са спорни, като тепърва предстои това да бъде установено от прокуратурата."Започвам да мисля все повече, че проблемът е свързан с Върховната касационна прокуратура, т. е. - бихме търсили престъпление, отколкото с Върховната административна прокуратура, която се занимава със законосъобразността на заповедта за защитена зона "Калиакра". Самото създаване на "НАТУРА 2000", възлагането му и целия шум сега, имаме предвид не шума на хората, а шума на създателите, малко или много, както за съдебната реформа, така и защитата на природата, общо взето се оказва една много доходна хранителна среда за доста неправителствени организации. Казвам го с ясното съзнание за шума и възраженията, които ще последват, но това е така. Съществуват хора, съществуват организации, които печелят от това и ние просто трябва да го кажем. Аз мисля, че конкретният случай с "НАТУРА 2000" е точно такъв", коментира Сотир Цацаров.

По думите му, цитирани от "Фокус", с години не е обърнато внимание на прокарани поправки за ветрогенератори и изкупуване на електрическа енергия от тях и голф игрища, част които били  "чист лобизъм". "Толкова години не е обърнато внимание на всичко, което става на 15 метра, буквално, от плажната ивица и изведнъж сега се оказва, че буквално съществуването на хората е пречка за съществуването на природата. Това е безумие, това не може да продължава по този начин", заяви Сотир Цацаров. Той препоръча на народните представители да бъде направен преглед на разпоредбите на няколко закона, а именно тези, които касаят биологичното разнообразие, опазването на земеделските земи и на околната среда.

Цацаров беше в Каварна, за да открие сградата на районната прокуратура в града.