Президентът за промените в ЗСВ:
Независими, а не недосегаеми магистрати - това е целта на закона
Румен Радев заяви, че не вижда привилегия за членовете на ВСС и критикува проекта за антикорупционен закон
 
13 август 2017, 10:56 | Правен свят | Видяна: 664
 
 

Промените в Закона за съдебната власт по никакъв начин не ограничават правата на магистратите. Това заяви президентът Румен Радев, който още на 4 август e издал указ за обнародване на измененията, а в петък те бяха публикувани в Държавен вестник. Коментарът си държавният глава направи във Варна, където участва в честването за 138-ата годишнина от създаването на Военноморските сили. 

"Всички очакваме и се надяваме да имаме независими магистрати, но не и недосегаеми. Мисля, че в този дух е и целта на закона. По никакъв начин не се ограничават правата на магистратите. Това, че ще декларираш в коя организация членуваш, не означава, че има забрана за това членство. Това трябва да е ясно. Напротив. Това е един дух на прозрачност за практикуването на тази много важна професия", заяви държавният глава, цитиран от агенция "Фокус".

По отношение на определяната като кариерен бонус нова възможност за членовете на Висшия съдебен съвет да избират къде в системата да се върнат измежду равните по степен органи на този, от който идват, той каза: "Изобщо не намирам, че това е привилегия. Имаше опит за привилегии през 2012 г., когато тогавашният президент наложи вето, само че там законът позволяваше да се връщат и да заемат длъжност с една степен по-висока. Тук говорим за същата степен на длъжност, така че не виждам привилегии".

И допълни: "Освен това, съгласно законите редица длъжности в държавната администрация се връщат след своя мандат на същите длъжности или равни по степен длъжности. Не виждам тук да говорим за никаква привилегия. Освен това по време на мандата не се извършват атестации, а без тях няма кадрово развитие. Нека да отчитаме и това. Означава ли това, че ние лишаваме тези хора, които са много важни, и поставяме някаква спирачка за тяхното развитие. Не трябва да го допускаме"

Радев коментира и проекта за антикорупционен закон и заяви, че в този вид той няма да реши проблемите с корупционния модел на управление. 

"Има широко разпространени слухове, че едва ли не има някаква уговорка между мен и премиера и, че този закон вече е приключил като предложение и, че той ще бъде приет. Имаме консенсус само за едно - че дирекция "Корупция" (на ДАНС – бел.ред.) трябва да излезе извън опеката на изпълнителната власт. До тук. Изобщо не сме обсъждали с премиера и не сме решавали какъв да бъде точно този орган и как да се избира неговото ръководство", заяви държавният глава. И добави, че новата антикорупционна комисия е "механичен сбор от нискоефективни до момента структури".

"Както винаги съм твърдял, нужен е единен, независим орган, който да затвори цикъла - информация, сигнал, разследване, обвинение. Така ще се борим с корупцията според мен", каза Румен Радев.