http://news.bgnes.com/sviat/balkani/4535248
Журналистите от "Джумхуриет" остават в затвора, ООН и ОССЕ реагират остро
 
12 септември 2017, 16:58 | | Видяна: 28
 

Медийни наблюдатели при ООН и ОССЕ направиха остри изявления по повод решението на турския съд да остави журналистите и издателите на опозиционния всекидневник "Джумхуриет" в затвора, предаде кореспондентът на БГНЕС.

Те подчертаха, че свободата на словото и изразяването не е право, което може да се ползва според прищевките на властите и отново настояха за незабавното освобождаване на затворените, както и за необходимостта от промяна на управленските политики. Снощи съдът, който заседава в затвора Силиври, взе решение да продължи наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" за Акън Аталай, Мурат Сабунджу, Кадри Гюрсел, Ахмет Шък и Емре Ипер. Спешно и неотложно в Турция трябва да бъде възстановена свободата на медиите и изразяването, заявиха представителят на ОССЕ Харлем Дизаер и специалният докладчик при ООН Дейвид Кей.

Двамата медийни наблюдатели са категорични, че натискът върху медиите и свободата на словото представляват огромна заплаха за репортерите и за журналистическата професия в Турция. Според тях оставянето на журналистите зад решетките е в противоречие не само с принципите на демокрацията, но и с подписаните международни договорености, за които Анкара явно е сляпа. Те подчертаха, че многократно са настоявали делата, заведени срещу журналисти и издатели на "Джумхуриет", да паднат и задържаните да бъдат пуснати на свобода, като припомниха, че повече от 5 месеца те чакаха обвинителния акт в килиите. Дизаер и Кей призоваха за незабавни законови и политически реформи, особено по отношение на свободата на медиите и изразяването. Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу заяви днес пред тв FOX, че още преди арестите в редакциите на "Джумхуриет" и "Сьозджу" е имало слухове за това, а когато запитал премиера Бинали Йълдъръм има ли нещо вярно, е получил категорично отрицателен отговор.

"Възможно ли е да се твърди, че при 170 журналисти в затвора в тази страна има демокрация? Тези хора са абсолютно невинни. Вижте разследващия журналист и писател Ахмет Шък – още по времето на аферата "Ергенекон" написа книга и разобличи Фетхуллах Гюлен, но тиражите й бяха иззети, а той отиде в затвора. Сега отново е зад решетките. Операциите срещу вестника бяха отдавна планирани", посочи Кълъчдароглу. От 7,5 до 43 години затвор за всяко от обвиненията грозят журналистите, които месеци наред са в т.нар. предварителен арест. /БГНЕС

 
Агенция БГНЕС