Парламентът не предвиди избор на членове на ВСС тази седмица
 
13 септември 2017, 11:21 | Правен свят | Видяна: 727
 
 

Изборът на членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) от парламентарната квота не беше включен в програмата на Народното събрание за тази седмица, която беше гласувана от депутатите в началото на днешния ден.

Номинирани са 18 магистрати и адвокати. Изслушването им в правната комисия се проведе миналия четвъртък, имаше въпроси само към четирима от кандидатите, дебат по представянето им не се състоя.

Очакваше се тази седмица парламентът да избере 11 измежду 18-те номинирани. Не е ясна причината за забавянето на гласуването в пленарна зала. Мандатът на настоящия ВСС изтича на 3 октомври.

За да има избрани за членове на ВСС е необходимо квалифицирано мнозинство, т.е. поне 160 гласа за кандидат. Това означава, че на управляващата коалиция ГЕРБ - Обединени патриоти, задължително им трябват гласове и от БСП.

Според публикации в медиите ГЕРБ, БСП, ОП и ДПС са си разпределили местата в следващия ВСС по следната схема - 4:3:2:2. С изключение на левицата, останалите групи са номинирали точно толкова кандидати за колкото са се разбрали с останалите парламентарни сили. БСП издигна двойно повече - шестима.

18-те номинирани са Вероника Имова от ВКС, Боян Магдалинчев от ВАС, Калина Чапкънова от ОП-Бургас и Гергана Мутафова от РП-Пловдив (ГЕРБ), Марина Михайлова от ВАС, Диана Хитова от ВКС, Даниела Марчева от САС, Драгомир Кояджиков от Апелативния спецсъд, Маринела Тотева от ВАП и Светлана Бошнакова от ВКП (БСП), адвокатът Боян Новански и Йордан Стоев от САП (Обединени патриоти), следователката Пламена Апостолова и Стефан Гроздев от САС (ДПС), варненският обвинител Владислав Томов и адвокат Ангелинка Николова ("Воля"), Мирослав Джеров (Георги Марков от ГЕРБ) и адвокат Нели Виодорова, издигната от независимия депутат Ангел Исаев.