Новият шеф на Националното следствие трябва да бъде избран на 6 декември
 
11 октомври 2017, 15:52 | Правен свят | Видяна: 904
 

Снимка: БГНЕС

 

Прокурорската колегия на ВСС откри процедура за избор на директор на Националната следствена служба (НСлС). Шефът на следствието Евгени Диков беше първият избран нов член на ВСС, като беше единственият кандидат на следователите.

Днес Прокурорската колегия прие хронограма на процедурата за избор, която предвижда предложения за нов шеф на НСлС да бъдат направени на следващите две заседанията на 18 и на 25 октомври. Хронограмата предвижда изслушването и изборът да бъдат проведени на 6 декември.

На 1 ноември пък изтича срокът за представяне на документите на кандидатите, номинирани на втората дата. Колегията ще се произнесе по допустимостта на кандидатите на 14 ноември, а до 30-и ще бъдат приемани въпроси и становища за номинираните.

Правилата за избор на директор на Националната следствена служба предвиждат, че мотивирани предложения могат да се правят от не по-малко от трима от членовете на Прокурорската колегия, както и от главния прокурор и от министъра на правосъдието.

На днешното си заседание колегията предложи на Пленума на ВСС свои представители в две от постоянните комисии на съвета. Прокурорската колегия предлага в Комисията по правни и институционални въпроси да бъдат избрани Пламен Найденов, Георги Кузманов, Даниела Машева и Евгени Диков. Предложенията за Комисия "Професионална квалификация и информационни технологии" са за Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Светлана Бошнакова.