Съдия е бил задържан за 24 часа след гонка и стрелба
По случая с Иван Иванов от Окръжен съд - Ловеч се води разследване за неподчинение на полицейско разпореждане
 
11 октомври 2017, 16:44 | Правен свят | Видяна: 1637
 
 

Съдията от Окръжен съд - Ловеч Иван Иванов е бил задържан за 24 часа за неподчинение на полицейско разпореждане, а по случая е образувано досъдебно производство, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"На 5 срещу 6 октомври 2017 г. в района на с. Бохот, Плевенско, полицията се е опитала да направи проверка след съмнение за джип, предвижващ се в района на селото, с който вероятно се извършва незаконен нощен лов", посочи Арнаудова.

Джипът се е движил в кръг, със загасени фарове, но включен боен фар. Шофьорът отказал да спре и започнало преследване, при което полицаите изстреляли 8 стоп патрона, а след това стреляли с бойни патрони по гумите на джипа.

По думите на Арнаудова полицейският екип многократно се е легитимирал и подавал светлинни сигнали, но въпреки това джипът не е спирал. Когато накрая все пак преустановил движение, двамата мъже в него били задържани за 24 часа за неподчинение на полицейско нареждане.

Тогава служителите на МВР установили, че шофьор на джипа е криминално проявеният Васил Василев, а с него е пътувал съдия Иван Иванов. Главният секретар на МВР Младен Маринов е уведомил главния прокурор Сотир Цацаров, който на следващия ден е изпратил в Плевен обвинител и двама следователи от спецзвеното "Антикорупция".

В джипа е имало две пушки, 119 патрона, две гилзи и черна маска.

Румяна Арнаудова посочи, че е образувано досъдебно производство с работно обвинение за неподчинение на полицейско разпореждане. "Разследват се още три възможни престъпления, за които към момента няма достатъчни доказателства за повдигане на обвинения. Но в резултат на процесуално-следствените действия и след готовите експертизи ще предприемем и следващите си действия’’, каза тя. Първото престъпление, което се разследва, е неспазване на необходимите мерки за сигурност при боравене с огнестрелно оръжие от страна на водача на автомобила, който е законен собственик и на двете пушки, намерени в джипа. Второто е по чл. 322 – за това, че съдията не е попречил на очевидно извършващото се тежко престъпление без особени затруднения или опасност за здравето и живота му. Събират се доказателства и за държане на незаконно огнестрелно оръжие.

Взети са натривки от магистрата и от шофьора на джипа, за да се установи дали са използвали пушките, намерени в колата, което би могло да обясни наличието на двете гилзи.

Румяна Арнаудова обясни, че версията на съдия Иванов и на спътника му е, че са се разхождали със заредени пушки в 23 часа и са се изгубили.

Още преди пресконференцията на говорителката на главния прокурор за случая съобщи Нова телевизия. Тогава от Окръжния съд в Ловеч излязоха с официално съобщение.

В него се казва, че в понеделник съдия Иван Иванов се е свързал с председателя на съда Милена Вълчева и я е уведомил, че е бил задържан за 24 часа от полицаи от дирекцията на МВР в Плевен и е изложил своята версия за обстоятелствата около ареста му. "До настоящия момент в Окръжен съд - Ловеч не е постъпвала никаква официална информация от Прокуратурата на Република България и органите на МВР по отношение на описания случай. Към настоящия момент съдия Иван Иванов е в платен годишен отпуск", посочиха от съда и призоваха да се избягват всякакви спекулации, преди установяването на всички факти и обстоятелства от компетентните органи.