На първо четене в правната комисия
Приеха промените в ЗСВ, но с уговорка за редакция за бонусите за спецправосъдието
 
11 октомври 2017, 17:24 | Правен свят | Видяна: 2240
 
 

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене промените в Закона за съдебната власт, но с изричната уговорка, че ще се прецизира текстът за бонуса от до 6 заплати в спецправосъдието. Не стана ясно точно каква ще бъде редакцията, но гласуването мина със 17 гласа "за" и 2 "въздържали се".

Както вече "Правен свят" писа, депутати предлагат допълнителна алинея в чл. 233 от ЗСВ, която да гласи: "Съдиите в апелативния специализиран наказателен съд, в специализирания наказателен съд, прокурорите в апелативната специализирана прокуратура, в специализирана прокуратура и следователите в следствения отдел на специализираната прокуратура получават допълнително възнаграждение на всяко тримесечие, в размер, определен по утвърдени от съответната колегия /пленума/ на Висшия съдебен съвет правила за индивидуална оценка на резултатите от дейността, но не повече от 6 основни месечни възнаграждения годишно". Сходна разпоредба има и за служителите в специализираните съд и прокуратура.

Срещу този текст имаше сериозни възражения от присъстващите на заседанието на правната комисия представители на Върховния касационен съд.

Зам.-председателката на ВКС Павлина Панова обясни, че въвеждането на допълнителни бонуси за магистратите от спецправосъдието ще ги конфронтира с колегите им от системата и това няма да доведе до положителен тласък в развитието на правосъдието. "Притеснявам се, че това ще бъде стимул за хора без определени професионални възможности, които ще се стремят да станат магистрати само заради допълнителните възнаграждения. Надявам се да са малък брой, но допускам, че няма да е така. Да не ги превръщаме в специални, в богопомазани, с по-добри битови условия и т.н., каквито другаде няма и да им дадем възможност за допълнителни задължителни до 6 заплати", каза още Панова.

Тя даде и следния пример - магистрат от спецсъда ще гледа дело за присвоително престъпление по чл.201 от НК срещу кмет и ще получава повече пари от колегата си от друг съд, който също ще гледа дело за присвоително престъпление, което може да е по-тежко, но понеже субектът не е кмет, ще взима по-малко пари. За какво ги възнаграждаваме, защото ще гледат дела спрямо определени субекти?, попита Панова.

Тя добави, че делата от спецсъда ще стигнат и до ВКС. "Съдиите, които там ще ги гледат и също са натоварени, не трябва ли да получат стимул, къде отива справедливостта?", попита Панова. И заключи: "Един съдия, за да е справедлив, не му е нужно да има по-високо възнаграждение".

Панова изрази притеснението си от това разделение, което се предлага. Зам.-шефката на ВКС припомни и как е бил запълнен съставът на спецорганите при формирането им. "Нека сега новите щатове да не бъдат запълнени от хора, които ще бъдат водени от желание за по-висока заплата, а от хора професионалисти, знаещи и можещи, а не заради пари", каза още тя и призова да не се създават конфронтации между магистратите.

Заместник-главният прокурор Мария Шишкова изрази позицията на държавното обвинение, която е положителна за тази промяна. Тя каза, че и в момента има вид стимул за софийските съдилища и за спецорганите и тя е, че са с по-високи рангове, а сегашното предложение ще бъде за допълнителни възнаграждения за резултати от работата им.

"Какво значи резултат? В миналото провалени дела се наричаха онези, по които имаше оправдателни присъди, надявам се сега да не е така. Резултат може да е това, че един съдия гледа 120 дела, а друг - 20. Резултат е и това, че има осъдителна присъда. Това означава ли, че те ще бъдат стимулирани, за да има повече осъдителни присъди. Нали разбирате порочността на тази теза. Това е страшно", отвърна Павлина Панова.

Тя предложи въпросната разпоредба да бъде изключена от проекта, да се запази сегашното положение и ВСС да определя дали на някого трябва да се дават бонуси или не. И после попита - ако се стимулират магистратите за резултати, какво общо имат съдебните служители от спецорганите, за които също се предлага допълнително възнаграждение.

Филип Попов (БСП) изрази опасенията си, че отпускането на бонуси ще доведе до демотивация сред останалите магистрати. Не може да толерираме едните, за сметка на другите, каза той.

Явор Нотев (Обединени патриоти) призна, че след като е чул аргументите на съдия Панова, смята, че текстът трябва да бъде прецизиран, дори може да отпадне. Призна и друго – че както е написана разпоредбата, означава, че тези бонуси са задължителни.

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов се съгласи, че текстът подлежи на редакция и прецизиране.

Това бе и единстваната разпоредба, по която имаше спорове. Текстовете за командироването бяха подкрепени от всички депутати.