Съдът в Ямбол отказа споразумение за 2 години и половина затвор за трафик на хероин
 
12 октомври 2017, 07:48 | Правен свят | Видяна: 530
 
 

Окръжният съд в Ямбол е отказал да одобри споразумение между прокуратурата и защитата на ирански наркотрафикант, задържан с рекордно количество от 200 кг. Хероин на ГКПП Лесово, съобщи "Дарик".

Държавното обвинение и защитата на иранеца Амир Реза Какванд се споразумели за присъда от две години и половина затвор срещу самопризнания, като наказанието се явява и под предвидимия в закона минимум.

Председателят на съдебния състав настоял за корекция, защото предложеното наказание противоречи на закона и морала. Защитата на Кавканд отхвърлила предложение за присъда от 12 години затвор. Именно неодобреното споразумение отложи началото на процеса през юни. Рестартът на делото ще е днес в Окръжния съд в Ямбол.

Амир Какванд  беше задържан през юни с рекордното количество хероин, укрит в управлявания от него ТИР.  Камионът преминал през 6 митници преди българската, но едва на ГКПП Лесово рентгенът открил, че товарът има нееднородна структура. Оказало се, че дрогата е скрита в 400 консерви с домати. Целият товар на стоката бил 22 тона, като сред нея са открити и нелегални цигари. Според инспекторите те най-вероятно са били предназначени за отклоняване на вниманието.

Според експерти, наркотикът е на стойност 18 млн.лв. или количество достатъчно за 5 млн. дози. Стоката е трябвало да мине от Турция през България и да достигне като крайна точка Холандия. В момента Амир Какванд е в затвор в София.