България подкрепи създаването на Европейска прокуратура
Развитието на Службата на Европейския прокурор ще е сред приоритетите на Българското председателство
 
12 октомври 2017, 18:01 | | Видяна: 344
 
 

"България е категорична в позицията си за създаване на институционални мерки на европейско равнище, които да позволят ефективно наказателно преследване на престъпления, засягащи финансовите интереси на Европейския съюз". Това е заявила министърът на правосъдието Цецка Цачева в Люксембург, в рамките на дебата в Съветът по правосъдие и вътрешни работи на ЕС минути преди той официално да приеме Регламента за създаване на Службата на Европейския прокурор, съобщават от правосъдното министерство.

В изказването си министър Цачева е подчертала, че по време на Българското председателство на ЕС ще се работи приоритетно за предприемане на необходимите действия по организиране на Европейската прокуратура и изграждане на отношения с неучастващите в нея държави членки и партньорски институции и служби, включително Евроюст и ОЛАФ. В този смисъл в рамките на нашето председателство е предвидено да се проведе конференция по темата за Европейската прокуратура.

Министър Цачева е обсъдила приоритетите на Министерството на правосъдието (МП) в рамките на Българското председателството на двустранна среща с министъра на правосъдието на Люксембург Феликс Браз. Цачева е информира колегата си, че по темата за Европейската прокуратура на 26-27 март 2018 г. МП предвижда домакинството на конференция и е отправила покана към г-н Браз да бъде лектор по една от темите. "България може да разчита на абсолютната подкрепа на Люксембург, не само по темата за Европейската прокуратура", заявил от своя страна министър Браз. Той е призовал Българското председателство да работи за възможно най-бързото функциониране на Службата на Европейския прокурор.

Министър Цачева е получила подкрепа и за предвидената в рамките на председателството конференция в областта на електронното правосъдие и електронните доказателства, допълват от МП.