Предрешена номинация
Половината от съдиите от СГС издигнаха кандидатурата на съдия Величка Цанова за председател
Крайният срок за включване в конкурсната процедура е понеделник
 
08 ноември 2017, 13:52 | | Видяна: 1537
 

Съдия Величка Цанова - за втори път е кандидат за председател на СГС, снимка: архив

 

Общото събрание на Софийския градски съд (СГС) очаквано номинира съдия Величка Цанова за кандидат за административен ръководител. В подкрепа на номинацията, за която "Правен свят" съобщи още преди седмица, са гласували 61 съдии от присъствалите 75 с право на глас, а 14 са се въздържали. 

Общият състав на съдиите от СГС, които имат право на глас, е 113. Така, макар и с минимална преднина, Цанова получава номинацията на Общото събрание.

С промените в Закона за съдебната власт от миналата година, това е един от начините за издигане на кандидатури за административни ръководители. Има и още две възможности – самономиниране от самите кандидати и предложение от министъра на правосъдието.

Освен предрешената номинация на Величка Цанова, към момента има още един кандидат – съдия Евгени Георгиев. Той е известен в юридическите среди с това, че е сред пионерите на въвеждането на медиацията у нас. По тази линия името на Георгиев се обвързва с Фондация "Америка за България" и с Българския институт за правни инициативи (БИПИ), чийто дългогодишен програмен директор бе бившият правосъден министър, а днес политически лидер Христо Иванов. 

Съдия Величка Цанова за втори път се кандидатира за председател на най-големия окръжен съд в България. През 2011 г. тогавашният състав на Висшия съдебен съвет предпочете съдия Владимира Янева да оглави СГС. Това даде повод на Цанова да обжалва по съдебен път решението на кадровия орган. След като съдът отхвърли жалбата й, Цанова сезира и Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ), като неин юридически представител бе известният адвокат Ина Лулчева. Самата Цанова е наказателен съдия. Съдът в Страсбург, обаче, също намери за неоснователна жалбата срещу неизбирането на Величка Цанова за председател на СГС.

Крайният срок за включване в конкурсната процедура пред Съдийската колегия на ВСС е понеделник, 13 ноември. Очакванията са дотогава да има поне още една или две номинации.