Главният прокурор остави без коментар твърдения на издателя Иво Прокопиев
 
14 ноември 2017, 15:12 | | Видяна: 310
 

Прокопиев излезе с позиция срещу КОНПИ и прокуратурата.

 

Главният прокурор няма да коментира изявление на обвиняеми лица и статии в принадлежащите им медии. Това обявиха от прокуратурата пред "Правен свят" по повод разпространена по-рано днес позиция на "Икономедиа", издател на "Капитал" и "Дневник", в която се излагат твърдения за "атаки" от страна на държавни институции, в частност прокуратурата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ). Сред съдружниците в "Икономедиа" е и бизнесменът Иво Прокопиев, срещу когото прокуратурата внесе обвинителен акт в съда за приватизацията на 33% от електроразпределителното дружество ЕВН. Делото беше върнато от Софийския градски съд, а държавното обвинение вече го е обжалвало пред апелативната инстанция.

Междувременно от КОНПИ също излязоха с нарочно съобщение по повод твърденията в позицията на Прокопиев и останалите издатели от "Икономедиа". В съобщението се казва:

Съгласно чл. 25 ал. 1 от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество (ЗОПДНПИ), проверка на имуществото започва след уведомление на прокурор за повдигнато обвинение по изрично упоменати в чл. 22 от ЗОПДНПИ членове от НК.

Съгласно чл. 27, ал. 1 и 2 от ЗОПДНПИ проверката продължава до една година като с решение на Комисията този срок може еднократно да бъде увеличен с 6 месеца.

Информацията, събрана в хода на проверката е класифицирана като служебна тайна съгласно чл. 16 от ЗОПДНПИ.

Информацията за извършвана проверка и резултатите от нея може да стане публична, едва след внесено в съда мотивирано искане за налагане на обезпечителни мерки и определение от съда, с което искането е допуснато.

В своята работа КОНПИ е доказала, че следва единствено разпоредбите на закона при вземането на всички свои решения.

Напомняме, че от началото на годината с окончателно влезли в сила решения КОНПИ е отнела имущество на стойност над 23 млн. лв.