За промяната в Конституцията:
БСП ще подкрепи ГЕРБ, но под условия
Левицата настоява управляващите да включат в дебата и темите за концесиите по време на прехода, както за "мутрите" и "групировките"
 
14 ноември 2017, 15:30 | | Видяна: 289
 

Корнелия Нинова

 

БСП ще подкрепи ГЕРБ за промени в Конституцията, "ако седнат да разговарят с нас по всички теми на прехода и в тях влиза и приватизацията. Иначе не." Това заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20 във вторник.  

Преди ден народни представители на ГЕРБ обявиха, че започват процедура за събиране на подписи за промяна в основния закон, като целта им е да отпадне давността на престъпления при приватизацията.

Със законодателните промени управляващите предлагат добавяне на нова алинея 8 към член 31 в Конституцията, в която да е записано: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 година". 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов вчера лично даде папката с предложението за конституционни промени на Корнелия Нинова. От ГЕРБ ще разчитат на подкрепата на "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".

За да бъде внесено искането в Народното събрание, са необходими 60 подписа, а да се приеме в зала – гласовете на 180 народни представители.

Лидерът на БСП определи предложението на ГЕРБ като "половинчато" и заяви, че ще го подкрепят, ако се включат и въпросите, свързани с приватизацията и масовата приватизация, концесиите на прехода и групировките, където било раздадено част от материалното богатство на държавата.

"Мутрите на прехода вън от политическото ръководство на държавата. Целият преход и истината за него да се сложат на масата", заяви Нинова.

ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията, заяви по-късно днес депутатът Десислава Атанасова. Тя разговаряла по въпроса с премиера Бойко Борисов, който е на посещение в Рим, и била упълномощена от негово име да предаде решението му.

 "Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията", допълни депутатът. "Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са станали. Искаме справедливост за престъпленията", обясни Атанасова.

За ГЕРБ е "важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП".