Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова:
България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция
Страната ни ще въвежда дефиницията "полова идентичност", но няма да регламентира еднополовите бракове
 
21 ноември 2017, 17:07 | | Видяна: 704
 

Заместник-министърът на правосъдието Десислава Ахладова, снимка: МП

 

"България е на прага на ратифицирането на Истанбулската конвенция. В тази връзка сме подготвили проекти на нормативни изменения в гражданскоправната и в наказателноправната област, които след обществено обсъждане ще бъдат внесени в Министерския съвет". Това e заявила заместник-министър Десислава Ахладова по време на Годишния колоквиум по основните права 2017 г. "Правата на жените в размирни времена", цитирана от пресцентъра на правосъдното министерство. Събитието, което се е провело в Брюксел, е под егидата на заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В изказването си заместник-министър Ахладова е изтъкнала, че България е предприела поредна стъпка за противодействие на домашното насилие и насилието, основано на пола, като вече е подписала Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулска конвенция) на 21 април 2016 г.

"Важно да се отбележи, че това е приоритетно досие за България в рамките на работна група FREMP. Ние подкрепяме и присъединяването на Европейския съюз към Конвенцията. В зависимост от напредъка, постигнат от Естония, по време на Българското председателство ще продължим активно да работим по финализирането на Кодекса на поведение и по разглеждането на проектите на решения за сключването на Конвенцията от Европейския съюз", заявила още Ахладова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

В заключение тя обяснила, че Министерството на правосъдието е ангажирано с проблематиката, свързана с домашното насилие, като във връзка със своята компетентност отговаря за финансирането на програмите и обучението, съгласно Закона за защита от домашното насилие. Ежегодно по бюджета на Министерството се определят средства за финансиране на проекти на юридически лица с нестопанска цел, които осъществяват дейности за разработване и изпълнение на програми за превенция и защита от домашно насилие.

През април 2016 г. тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева обявява, че е подписала т.нар. "Истанбулска конвенция", както още е известна Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие във всичките му аспекти. Към онзи момент, документът е подписан от 38 държави, от които 24 са държави членки на Европейския съюз (ЕС), България е 25-ата, което по думите на Захариева, е станало "доста късно". В следващите година и половина в публичното пространство се оформят две противоположни позиции по темата - група неправителствени организации, работещи активно в областта на закрилата от насилие, настояват за спешно ратифициране на "Истанбулската конвенция". На противоположното мнение, обаче, е друга част от гражданския сектор, която вижда риск от отричане на естествените различия между половете, ако България приведе законодателството си в синхрон със заложеното в Конвенцията. 

България възнамерява да пристъпи към употребата на дефиницията "полова идентичност" или т.нар. "социален пол" (в превод на английски – gender), но няма да регламентира еднополовите бракове, обяви преди повече от месец министърът на правосъдието Цецка Цачева.