КОНПИ потвърди за запор от 200 млн. лв. на Прокопиев
Приватизацията на "Каолин" - незаконна
Бизнесменът търсил съдействие от премиера, но получил отказ
 
12 декември 2017, 13:02 | Цветелина Янкова | Видяна: 1038
 

Адвокат Георги Атанасов с клиентите си - Галя и Иво Прокопиеви, снимка: Канал 3

 

Банкови сметки, имот в Созопол, както и още 40 дружества, са запорирани от КОНПИ по проверката на доходите на Иво Прокопиев. Ответници по бъдещите искове в гражданското дело ще са той, съпругата му Галя Прокопиева, акционерните дружества "Алфа Финанс" Холдинг", "Соларпро Холдинг", Алфа Енерджи Холдинг" и фондацията "Граждански медии". Над 14 млн. лв. несъответствие между приходи и доходи са открили инспекторите на КОНПИ.

 "При приватизацията на "Каолин" братът на Иво Прокопиев - Александър, заедно с една дама - Даниела Шишкова са се регистрирали като длъжностни лица месец и три дни преди сделката, за да могат да се включат в нея. На такива условия не се продава на почти никой в държавата. Братът на Прокопиев и Шишкова незаконосъобразно са участвали в сделката. Изненадвам се, че не е търсена наказателна отговорност на тези лица. Две години имуществото е оценено на 20 млн. долара, а е купено за под 2 млн.". Това заяви Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) и подчерта, че на бизнесмена не е била търсена наказателна отговорност, а наложените обезпечителни мерки са по Закона за гражданската конфискация. Ръководството на КОНПИ даде специална пресконференция, която бе изцяло посветена на казуса "Прокопиев".

Веднага след пресконференцията на представителите на КОНПИ, Иво Прокопиев даде отговор, като организира брифинг на същото място – в прес клуба на БТА. Той отрече изнесената от комисията информация (виж по-долу в материала – бел. ред.).  

Запор за около 200 млн. лв.

 "Законът не ни даваше възможност да говорим, но след като има решение на съда, са наложени обезпечителни мерки – запор. Той е на стойност 199 051 065, 19 лева. През последните дни се изговориха много лъжи по темата. От събраните доказателства по преписката, правим извод за незаконно придобито имущество. Има гриф за служебно ползване и нямаше как да съобщим пред вас каквито и да било данни. Идеята на обезпечителните мерки е те да са изненадващи за лицето. Получи се теч на информация, но кой я е изнесъл, вече е обект на проверка на други органи", заяви  шефът на комисията Пламен Георгиев. "Този натиск от страна на проверяваното лице върху КОНПИ беше безпрецедентен. има такъв теч на класифицирана информация. Никой не е запорирал медии. Спазвали сме единствено закона и решението на съда", допълни Георгиев и уточни, че органите на ДАНС са компетентни да разследват казуса.

"Няма да влизаме в спорове и полемики с проверяваното лице. Нашата работа е да докажем има ли или няма незаконно имущество. Засега и ние, и съдът сме на мнение, че има. Искаме да възразим върху безпрецедентния опит за манипулация чрез медийни публикации. Проверяваното лице с множество манипулативни интервюта се опита, като че ли, да упражни натиск върху един независим орган. Искам да благодаря все пак на г-н Прокопиев, който сам опроверга една манипулация – че има атака срещу неговите медии. Той сам каза, че обезпечителните мерки не засягат изплащането на заплати. В началото бе изнесена информация, че ние атакуваме медии – няма такова нещо", посочи още председателят на КОНПИ.

Заместник-председателят на КОНПИ Иво Иванов опроверга Прокопиев по отношение на изнесена от него информация в медиите, че дружеството "Икономедиа" е запорирано и уточни, че става дума за едва 13,5 % от фирмата. Това е именно делът на издателя.

По време на пресконференцията инспекторите, работили по преписката, заявиха, че проверката е обхванала 10-годишен период. Ревизията е засегнала стотици страници на парични движения по сметки на Прокопиев, семейството му и контролираните от него дружества.

"Комисията не е извършила оценка на имуществото на проверяваното лице, придобито в хода на проверката. Установили сме несъответствие в размер на над 14 млн. лв.", допълни зам.-председателя на КОНПИ Иво Иванов.

След проверката обаче с особено мнение е излязъл един от членовете на комисията, проверявали имуществото на Прокопиев - Лилиана Терзиева. Тя е представител на президентската институция в КОНПИ и е посочена за неин член лично от бившия президент Росен Плевнелиев. Според Терзиева проверката е надвишила обхвата на 10-годишния период. Председателят на КОНПИ обаче заяви, че това не е вярно и периодът е започнал през 2012 г. Инспектор Терзиева заявява още, че Прокопиев е признат за невинен от съда по казуса "Каолин".

 "Няма присъда, която касае нашата проверка", каза Пламен Георгиев. Това е така, защото Комисията се е сезирала, след като Иво Прокопиев получи обвинение по делото ЕВН.

Сега предстои Прокопиев да докаже законността на доходите си и ако в тримесечен срок не може да го направи, КОНПИ пристъпва към отнемане на имуществото му.

Прокопиев лично искал намесата на премиера Бойко Борисов

В брифинга на Иво Прокопиев участваха съпругата му Галя Прокопиева, съиздателят на медиите "Дневник" и "Капитал" Теодор Захов, адвокатът на Прокопиев – Георги Атанасов, както и двамата главни редактори на тези медии.  

 "Направихме пресконференция, след тази на КОНПИ, за да кажем истината, че този орган е използван като бухалка за репресия. Всички тези атаки продължават вече 7-8 години, а целта е именно да бъде подчинена редакционната политика на двете останали независими медии у нас ("Дневник" и "Капитал")", обяви Прокопиев.

Той бе попитан от журналисти на два пъти относно предишно свое изявление, в което твърди, че лично е информирал премиера Бойко Борисов за хода на проверката, която тече срещу него от КОНПИ. Прокопиев обясни, че това е било с цел да уведоми министър-председателя за "репресията", която се водят срещу свободата на словото в медиите му. Искал още Борисов да научи, че по негово мнение е оказан натиск върху председателя на КОНПИ, за да го проверява. Към момента премиерът не е реагирал относно твърденията на Прокопиев.

Прокопиев категорично отрече да е правил опити да закрие четири свои дружества в Кипър, след като е научил от свои източници, че срещу него тече проверка, както оповести по-рано председателят на КОНПИ Пламен Георгиев. "Нямам такива дружества в Кипър. Назовете поименно, ако знаете за такива. Не съм правил опити да закривам никоя фирма, след като научих за проверката. Не съм прехвърлял и имущество, под никаква форма", заяви след пресконференцията Прокопиев пред "Правен свят".

На въпрос кой му е подал вътрешна информация, че срещу него е стартирала проверка – данни, които би трябвало да са класифицирани, Прокопиев отговори, че е научил това от интервю на председателя на КОНПИ в медиите.

"Когато институциите са принудени да извършват такива свинщини (бел. ред. визирайки проверката на КОНПИ), хората в тях не се чувстват комфортно. Знам проверката от председателя на КОНПИ, който даде интервю в една печатна медия", обясни Прокопиев.

Междувременно пет извънпарламентарни партии излязоха с декларация в подкрепа на Прокопиев, в това число са ДСБ,  "Да, България", БЗНС, Зелените и ДЕОС. Те осъждат действия на КОНПИ и преповтарят тезата на издателя на "Капитал" и "Дневник" за т. нар. "репресия и натиск върху свободата на словото у нас".