Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов:
Иззети са дрехи на Росен Ангелов, обилно напоени с кръвта на Кети*
Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития, казва директорът на Националната следствена служба
 
08 януари 2018, 07:29 | Невелин Ганчев | Видяна: 1498
 

Борислав Сарафов, директор на НСлС, заместник на главния прокурор

 

Г-н Сарафов, сблъсквали ли сте се досега във вашата практика с престъпление като шесторното убийство в Нови Искър?

В моята над 20-годишна практика като прокурор и следовател съм се сблъсквал с множество изключително тежки криминални престъпления, но шесторното убийство в Нови Искър се отличава от останалите по своята безпрецедентна жестокост, изразяваща тоталното падение на отделния човешки индивид. За лица като обвиняемия Росен Ангелов човешкият живот няма никаква стойност - заличаването на цяло семейство го потвърждава.

Именно силното ми вътрешно желание да способствам чрез своя професионален опит, натрупан през годините, за изолирането на такива индивиди от обществото, бе и причината да приема предизвикателството като оглавя националното следствие.

Остана ли нещо неизяснено около шесторното убийство в Нови Искър?

Цялостната фактическа обстановка ще бъде известна едва когато бъдат готови заключенията по
всички назначени
експертизи - 91 на брой

Лесно ли стигнахте до него?

Разкриването на престъплението бе възможно само благодарение на високо професионалната, буквално денонощна работа на цял екип прокурори, разследващи полицаи и оперативни работници.

Именно екипната работа както на колегите, които работиха на терен, така и на нас в щаба, даде възможност името на извършителя да ни бъде известно за по-малко от 24 часа, а след още 24 вече бяхме събрали и достатъчно доказателства, за да повдигнем задочно обвинение на Росен Ангелов.

Кое бе решаващото доказателство, което затвърди подозренията ви? Какви са доказателствата на обвинението освен ДНК? Оръжието не е открито, няма очевидци, самопризнания - възможно ли е да се измъкне от правосъдието?

Доказателствата са обилни и не оставят никакво съмнение в авторството на деянието. В дома на Росен намерихме и иззехме дрехите му, обилно напоени с кръв, за която впоследствие се установи, че е на жертвата Кети. В дома му намерихме гилзи, съвпадащи с тези от местопрестъплението.

Разполагаме със свидетелски показания относно действията на Росен преди и след убийството, както и много други доказателства, по несъмнен начин уличаващи обвиняемия, които на този етап не мога да коментирам.

Кой всъщност открива труповете в къщата?

Свидетел, чието име на този етап няма да назова от съображения за неговата сигурност.

Не са ли чули комшиите стрелбата в къщата?

Тази къща е сравнително изолирана, пък и не забравяйте, че трагедията се е случила именно в новогодишната нощ, когато гърмежите не са изолирано явление. Нямаме данни убиецът да
е използвал заглушител.

Първо е била убита Кети Кюхова - къде? Как смятате - доброволно ли е отишла там, или убиецът я е заставил със сила?

Действително Кети е била първата му жертва, но тя не е убита на мястото, където намерихме нейното тяло. На този етап обаче ще спестя повече подробности, защото това би компрометирало следствената тайна.

Какво е работил Росен при нея?

Кети е почиствала жилищни домове, като в някои от случаите е взимала Росен да ѝ помага.

Възможно ли е престъплението да не е свързано с ревност, а с пари?

Водещ мотив за престъплението е "синдромът на отхвърления любовник". Както разбрахте от изготвения му психопрофил, Росен е бил
болезнено
честолюбив
и силно раздразнителен, склонен да употребява насилие за решаване на проблемите си.

Какво е накарало Росен да убие и роднините на Кети?

След убийството на Кети последвалите убийства са извършени с цел заличаване на всички възможни свидетели. Всъщност извършителят е направил някакъв опит да заличи следите си - размествал е телата, събрал е част от гилзите, опитал се е да укрие трупа на Кети в кладенец.

В социалните мрежи се коментира, че убитото семейство няма кой знае какви доходи, а има голяма къща и джип. Дали не са се занимавали с нещо незаконно и това да е причина за кръвопролитието?

За момента няма конкретни данни за нерегламентирана дейност и нетрудови доходи на жертвите.

Вчера стана ясно, че е намерен трупът на Росен Ангелов в къща в района на село Луково. Категоричен ли сте, че става въпрос за самоубийство?

Това ще покажат разследването и експертизите по него.

Смятате ли за правилно решението на съда Росен да бъде освободен предсрочно от затвора?

Не бих желал да коментирам решенията на съда, но един по-внимателен и коректен анализ на личността на лицето и степента на неговата обществена опасност може би би предотвратил някои последващи събития.

Онзи ден съобщихте за разкрит контрабанден канал за цигари. Каква е предотвратената щета за бюджета?

Близо 600 000 кутии цигари са били внесени по този канал от Турция. Задържан е шофьорът на камиона - турски гражданин. Издирват се организаторите на канала. Предотвратената щета за бюджета е около 2,5 млн. лв.

*Препечатваме интервюто от в-к "24 часа". Подзаглавието е на "Правен свят".