Убитият беше свидетел по едно от делата срещу Цветан Цветанов
Показен разстрел на бизнесмен в София
Малко по-късно 49-годишният Петър Христов е починал в болница
 
08 януари 2018, 11:39 | Правен свят | Видяна: 1772
 

Според жители на Велико Търново, убитият бизнесмен е бил близък с Цветан Цветанов, бивш вицепремиер и вътрешен министър, заместник-председател на управляващата партия, снимка: БГНЕС

 

Бизнесменът Петър Христов (49 г.) е прострелян в автомобила си в столичния квартал "Манастирски ливади" тази сутрин, съобщиха информационните агенции. Стрелбата е станала няколко минути след 10.00 часа в понеделник на  ул. "Ралевица".

В 10.14 ч. на мястото е пристигнал екип на "Спешна помощ", както и разследващи, които са започнали оглед на местопрестъплението, посочи bTV.

49-годишният мъж е бил прострелян в гърдите, откаран е във Военно-медицинска академия от шофьора си. След половин час в реанимация е починал.

Инцидентът е станал пред жилищна кооперация на ул. "Ралевица", където автомобил е причакал Христов пред дома му. Той е бил улучен с един куршум в гърдите и е откаран в болница, предаде БНР. По непотвърдена информация, стрелецът е бил сам и е произвел 7-8 изстрела, но само един куршум е попаднал в жертвата.

"Най-вероятно бизнес интереси стоят зад убийството", коментира по-късно пред репортери директорът на националната полиция Христо Терзийски. Той допълни, че към настоящият момент полицията няма данни спрямо Петър Христов да са отправяни заплахи.
Запитан дали има вероятност бизнесменът да е убит заради това, че преди време е съдействал на МВР за разкриване на престъпление, той отговори, че тази версия също се проверява.

Кой е Петър Христов?

Снимка: Агенция "Фокус"

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра. Израснал е в Самоводене, където завършва основно образование. След това учи в експериментална паралелка в Средно сержантско военно училище "Георги Измирлиев" – Горна Оряховица, което завършва с отличие. После започнал работа в Министерството на отбраната и е приет във ВНВУ "Васил Левски". Завършва висшето военно училище във Велико Търново през 1991 г. През 2000 г. се дипломира и като магистър по финанси в Свищовската стопанска академия. Христов е семеен, с две деца.

Петър Христов е председател на борда на директорите на "Пропъртис Мениджмънт Груп", която е собственик на млечната компания "Лактима" ЕАД. "Лактима" ЕАД е производител на млечни продукти и приемник на бившето предприятие "Млечна промишленост".

Компанията, ръководена от Христов, се занимава и със строителство, основно във Велико Търново и района, с охранителна дейност, със счетоводство, инвестиции и пр.

Петър Христов беше свидетел по едно от делата срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов – делото за трите "Не!!!", които Цветанов сложил върху шест искания за прилагане на СРС спрямо Орлин Тодоров, бивш шеф на антимафиотите във Велико Търново и други двама. В записи от СРС-та Тодоров се обръщал към  Христов с думата "шефе".

Дълго време Христов беше спонсор за лечението на Мануела Горсова, която пострада тежко при катастрофата, предизвикана от Максим Стависки през 2007 г.