Без изненада
Парламентът отхвърли ветото на президента и повторно прие Закон за противодействие на корупцията
Против гласуваха единствено от "БСП за България"
 
12 януари 2018, 11:23 | | Видяна: 228
 
 

Всички парламентарни групи, без "БСП за България", отхвърлиха президентското вето и повторно приеха Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Румен Радев наложи вето на закона в цялост, с аргумента, че законът не създава достатъчно гаранции за подателите на сигнали за корупция и конфликт на интереси. Президентът смята, че законът не само не предоставя адекватна нормативна основа за справяне с корупцията, но и дори ще затруднява борбата с нея, припомня БНР.

ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и партия "Воля" подкрепиха правителствения закон за борба с корупцията. Социалистите обаче изразиха убеденост, че Антикорупционният закон няма да проработи. Те атакуваха състава на Комисията за борба с корупцията да се избира от Народното събрание.
Лидерът на БСП Корнелия Нинова попита:
 Защо не използваме председателството като шанс да опровергаем всички уж Соросоидни твърдения, че България е най-корумпираната и бедна страна. Корупцията продължава да е проблем номер едно и управляващите продължават не да се борят с нея, а да я прикриват.

Председателят на групата на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров определи като грешка на президента да се атакува закона в неговата цялост
: Защото ако беше дошъл да се допита до нашата група, щяхме да му кажем точно кои текстове в закона да атакува така, че да ги поправим, защото наистина този закон има нужда от доиздялкване на някои текстове. Сега излиза, че той самият е против това да се приеме закон за борба с корупцията.

И от ДПС, и от ГЕРБ оспориха оценките на социалистите, че антикорупционнията закон няма да проработи и призоваха да се даде шанс на закона. Данаил Кирилов от ГЕРБ - председател на правната комисия подчерта:
 Аз започнах все повече да се убеждавам, че може би този закон действително ще бъде един мощен инструмент за решаване на този сериозен обществен, социален, правен, политически проблем. Аз не вярвам на вашите клетви и заплахи, че законът няма да проработи и ще се радвам да можем след година да направим оценка по прилагането на този закон.

Според Крум Зарков от "БСП за България" Антикорупционният закон на правителството няма да проработи:
 Според този закон, корупцията не е престъпление. Тя е усещане, чувство, възприятие. Нито един от съставите на Наказателния кодекс не успява да я опише, е факт, но това не е просто социално явление. То е патологично. Това е тумор и туморът трябва да се изреже със скалпел, а не да бъде замазан с баданарка.

Цветан Цветанов - председател на групата на ГЕРБ в парламента, обаче предупреди:
 Всяко протакане на антикорупционното законодателство обаче по същество работи в полза на корупцията и отлага във времето ефективната съдебна реформа.

Сагата с приемането на антикорупционното законодателство може и да продължи. Това ще се случи, ако се стигне до сезиране на Конституционния съд, каквато заявка вече бе зададена с мотивите към отхвърленото президентско вето.