Цецка Цачева: В интерес на всички граждани е Европейската прокуратура да заработи възможно най-бързо
 
12 януари 2018, 13:41 | | Видяна: 57
 
 

"В интерес на всички европейски граждани е Европейската прокуратура да започне да функционира възможно най-бързо. Ще работим приоритетно за институционализиране на Службата и за изграждане на отношенията с партньорските институции и служби, с неучастващите държави членки и с трети страни", заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева пред колегум на еврокомисари  по време на среща "Външни работи, сигурност и отбрана, миграция и правосъдие". Това съобщиха от правосъдното ведомство.

На срещата присъстваха още заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и вътрешния министър Валентин Радев.

Пред колегиума на еврокомисарите Франс Тимерманс, Федерика Могерини, Йоханес Хан, Невен Мимица, Димитрис Аврамопулос, Кристос Стилианидис, Вера Йоурова и Джулиан Кинг Цачева изтъква, че българското председателство разчита на добра комуникация и взаимно сътрудничество в насока структуриране на Европейска прокуратура.

"Окуражени сме от обстоятелството, че с голямо мнозинство Европейският парламент даде зелена светлина на инициативата", заяви Цачева.

В изказването си тя акцентира на подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства, както и създаването на работещ механизъм за съхраняване на данни, като приоритети в област "Правосъдие". По думите й въвеждането на минимален стандарт на европейско равнище за изпращането и изпълнението на молби за правна помощ за предоставяне на електронни доказателства ще е полезен инструмент в борбата срещу престъпността. Мерките ще улеснят разследващите органи при упражняването на тяхната компетентност, смята правосъдният министър.

Министър Цачева обърна внимание и на амбицията на българското председателство за успешното приключване на триалозите по предложението за Директива за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред.