Докато БСП стартира процедура за провеждането на референдум
Управляващите дадоха заден за Истанбулската конвенция
Позициите на Църквата и на депутата Георги Марков - причина за промяна на мнението на Борисов
 
25 януари 2018, 11:55 | Правен свят | Видяна: 428
 
 

Управляващите дадоха заден за ратификацията на спорната Истанбулската конвенция от Народното събрание. Вицепремиерът Красимир Каракачанов първи съобщи в ефира на бТВ, че има промяна в позицията на премиера Бойко Борисов, а по-късно ръководството на парламентарната група на ГЕРБ даде специален брифинг, на който съобщи, че гласуването на документа се отлага, за да се проведат допълнителни обществени обсъждания. "Поздравяваме Цвета Караянчева, че направи дебат по Истанбулската конвенция, но се нуждаем от по-добро запознаване", призна лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и допълни, че до гласуване на разделилия обществото документ може да се стигне до пет месеца, т.е. до края на Председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Цветанов индиректно призна, че на депутатите от партията са изпращани СМС-и, с които са били задължавани да гласуват "за" Конвенцията в комисиите. 

До обрата в позицията на мандатоносителя се стигнало след разговор в сряда на премиера Бойко Борисов с вицепремиера и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. По време на разговора, вицепремиерът обяснил на Борисов, че от времето на спасяването на българските евреи, за първи път Църквата повежда народа срещу властта, съобщи пред бТВ лидерът на ВМРО.

За вземането на новото решение основна роля изиграла именно позициите на Българската православна църква, на католическата общност и на Висшия мюсюлмански съвет, както и мнението на депутата от ГЕРБ Георги Марков, който знаково гласува срещу Конвенцията при отхвърлянето й от Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта на НС.

Премиерът не очаквал този "пробив" и това разклатило увереността му, че документът ще мине безпроблемно в пленарната зала. Половината от групата на ГЕРБ била против Конвецията и се чудели как да преодолеят "партийното поръчение" за подкрепа на документа. Депутатки на ГЕРБ дори се разплакали, че не могат да приемат скритите замисли в Конвенцията и се страхували как ще ги посрещнат избирателите им по регионите, пише сайтът Епицентър.Бг.

"Хубаво е да има по-широк дебат за Истанбулската конвенция, да се чуят всички гледни точки - не само на неправителствения сектор, но и на жертвите на насилие", коментира в Народното събрание вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, която като министър на правосъдието през 2016 г. е подписала спорната Конвенция.

Председателят на групата на "Атака" в парламента Волен Сидеров благодари на ГЕРБ за решението им, с което гласуването на документа се стопира, поне засега. "Пет члена променят цялата същност на Конвенцията за защита от домашното насилие", предупреди Славчо Атанасов, председател на Комисията по младежта. Той беше категоричен, че с Истанбуската конвенция се "отваря вратата на еднополовите бракове".

Междувременно от "БСП за България" внесоха в деловодството на парламента искане за провеждането на референдум, което е подкрепено с подписите на 74 народни представителя. Въпросът, на който депутатите от опозицията предлагат да отговарят гражданите е: "Подкрепяте ли Народното събрание на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие (т.нар. Истанбулска конвенция)?"