Съдийската колегия обяви
Избират председател на СГС на 20 февруари
Извънредни атестации на двамата кандидати са забавили процедурата с близо месец
 
30 януари 2018, 13:02 | | Видяна: 2639
 

Кандидатите за поста председател на Софийския градски съд - съдия Евгение Георгиев (вляво) и съдия Светлин Михайлов (вдясно), Колаж: Правен Свят

 

На 20 февруари т.г. ще се проведе събеседването с двамата кандидати за поста председател на Софийския градски съд  (СГС) – Светлин Михайлов и Евгени Георгиев, стана ясно днес (вторник) по време на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Изборът за титуляр на най-големия окръжен съд у нас се забави с близо месец, а днес се разбра, че това се е наложило заради провеждането на извънредни атестации на двамата кандидати.

Оценката и на Михайлов (99 точки), и на Георгиев (100 точки) е много добра, обяви председателят на Комисията по атестиране и конкурси Красимир Шекерджиев.

До 20 февруари предстои единствено провеждането на Общо събрание в СГС, на което да бъдат изслушани двамата кандидати.

През ноември м.г. кандидатите за поста бяха трима. В последния ден преди крайния срок за депозиране на документи за участие в конкурса съдия Величка Цанова се е отказала от участие в процедурата с мотив "лични причини".

Съдия Светлин Михайлов  вече е бил един мандат административен ръководител на СГС (2004-2009 г). През 2009 г., когато Михайлов бе кандидат за втори мандат, той стана обект на компроматни атаки. Така се стигна до избора на Георги Колев за председател на СГС. Сериозният административен опит, познаването на проблемите на най-големия окръжен съд и подкрепата на голяма част от съдиите в СГС, са сред основните преимущества на Михайлов, който се е възползвал от възможността в Закона за съдебната власт да се самономинира.

Другият кандидат в процедурата – съдия Евгени Георгиев, също сам подаде документи. Георгиев е известен с активната си работа по въвеждането на медиацията у нас. По тази линия името му се свързва с активностите на Фондация "Америка за България" и Българския институт за правни инициативи, чийто бивш ръководител е настоящият партиен лидер Христо Иванов.

До избора на нов председател на СГС се стигна, след като предишният ръководител на съда Калоян Топалов изненадващо подаде оставка. По думите на самия Топалов, единствените мотиви за напускането му са, че е изпълнил всичко и дори повече от концепцията, с която беше избран за шеф на СГС.