Проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия:
Сезирането на КС не изключва провеждането на референдум за Истанбулската конвенция
Ако има съмнения, че текст на Международен договор противоречи на Конституцията, първо трябва да се отправи питане до съда, коментира ръководителят на катедра "Конституционноправни науки" в Алма Матер
 
01 февруари 2018, 07:31 | Христо Я. Иванов | Видяна: 345
 

Проф. Пламен Киров

 

"Ако има някакви съмнения, че текст на Международен договор влиза в противоречие с Конституцията, първо трябва да се отправи питане до Конституционния съд". Така ръководителят на катедра "Конституционноправни науки" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски" проф. Пламен Киров коментира пред "Правен свят" заявеното намерение от ГЕРБ да сезират КС преди ратифицирането от парламента на спорната Истанбулска конвенция. "Хубаво е, че има такова искане, защо правомощие на Конституционния съд по чл. 149, ал. 1 КРБ е да каже дали текстът на един международен договор противоречи на Конституцията преди ратификацията му", поясни Киров, който е бивш конституционен съдия.

Той не се ангажира с прогноза какво би било решението на съда, но коментира, че произнасянето на Конституционния съд до голяма степен ще даде отговори на въпросите, които битуват в този обществен дебат по темата. "КС единствен може да каже дали има или няма проблем с Истанбулската конвенция", допълни конституционалистът.

Последиците от решението на КС за предложения от БСП национален референдум за Конвенцията проф. Киров коментира с думите: "Това, че е сезиран КС и ще се произнесе по Конвенцията, не означава, че искането за провеждане на референдум отпада. При искането за провеждане на референдум става въпрос за това дали парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция или да откаже. Тук не стои въпросът за конституционносъобразността ѝ, а за нейната целесъобразност и как тя би се вписала в българското законодателство. Дори КС да реши, че Конвенцията не противоречи на Конституцията, пак има място за провеждане на референдум." 

Според бившия член на Конституционния съд, ако конституционните съдии обявят Истанбулската конвенция за противоконституционна, "тогава не би имало смисъл от провеждането на референдум", защото нейното ратифициране ще е възможно само след изменение на Конституцията. "Ако КС реши, че няма противоречие с Основния закон, това не означава, че впоследствие българският народ няма да може да се произнесе на референдум относно ратификацията", коментира проф. Пламен Киров различните възможности след произнасянето на КС.