Президентът от Брюксел:
Истанбулската конвенция не трябва да бъде ратифицирана
Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд, заяви Румен Радев
 
01 февруари 2018, 19:48 | | Видяна: 597
 

Президентът Румен Радев категорично се обяви срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, снимка: архив, БГНЕС

 

"Отлагането на ратификацията на Истанбулската конвенция е победа за българското общество, което показа обединение и здрав разум", заяви президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където е на работно посещение по повод Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

"Вносителите и проповедниците на Конвенцията се скриха зад Конституционния съд. Конвенцията в този вид е зле написан документ, който допуска неясноти и най-различно тълкуване. Моето мнение е, че тя не трябва да се ратифицира по няколко важни причини", допълни Радев по адрес на депутатите от ГЕРБ, които решиха да сезират конституционните съдии.

"Първо, тя (Конвенцията-бел.ред.) сама по себе си не може да предотврати насилието. Справка - държавите, в които тя е приета. Нима там секва изведнъж насилието над жени и деца. Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда. И най-вече - с добро възпитание", отбеляза още президентът на България. 

"Точно тези текстове, които бунят нашата общественост и са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата Конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации. Всички тези внушения, че ще направим резерви и това няма да мине, не са изобщо основателни", коментира Румен Радев.

"Ако я приемем, Конвенцията отнема от правомощията на държавата и вменява правомощия в неправителствени организации - те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца, по-скоро ще стимулира съдене на държавата. Винаги, когато държавата абдикира от своите правомощия, според мен това е опасно", подчерта държавният глава.  

"Тази Конвенция легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху психиката и съзнанието на нашите деца", предупреди Румен Радев.

Относно възможността за свикването на референдум, каквато инициатива стартираха от БСП, Радев изрази надеждата да не се стига дотам. "Надявам се на здравия разум на нашите народни представители. Няма нужда да стигаме до референдум, който ще отнеме време, енергия и средства", каза още президентът Румен Радев

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов са на визита в Брюксел по повод официалното откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС. Борисов не е коментирал темата.