След три часа "лакърдии"
Съдийската колегия бламира опитите на Лозан Панов да смени заместника си
Красимир Влахов подава оставка до края на деня - това потвърди самият той пред "Правен свят"
 
06 февруари 2018, 12:53 | Цветелина Янкова | Видяна: 2817
 
 

След три часа "лакърдии", както съдебният кадровик Драгомир Кояджиков определи случилото се днес по време на заседанието на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), мнозинството от членовете на Колегията бламира настоятелните опити на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов да премахне заместника си Красимир Влахов от поста му и на негово място да назначи Светла Димитрова.

Въпреки ожесточените опити на Олга Керелска да подкрепи тезата на Панов за необходимостта от подмяната на Влахов с Димитрова, десет от присъстващите четиринадесет членове на съдийската колегия не подкрепиха искането на председателя на ВКС.

Не стана съвсем ясно и с какви мотиви в крайна сметка Панов предлага на колегите си да отстранят Влахов от поста. Пред Гражданската колегия на ВКС ръководителят на съда е заявил, че липсва "доверие" и "синергия" между него и заместника му, а пред съдебните кадровици днес Панов обяви, че Влахов е направил съществени пропуски в работата си.

"Следва да обясня моите съображения. Във връзка с правомощията ми съм направил предложение за освобождаване на моя заместник. Няма да крия моето огорчение по повод спекулациите в публичното пространство. Във ВКС няма и не е имало напрежение, имаше опити да бъде предизвикано такова чрез медийни спекулации. Аз обаче няма да ги коментирам, за да не превръщам съда в заложник на властови амбиции. Доказал съм, че не се поддавам на медийни манипулации и спекулации. За да запази достойнството си, помолих съдия Влахов да подаде оставка", провокира дебата Панов.

По думите му с действията си като зам.-председател на съда Красимир Влахов се компрометирал като ръководител и така рушал доверието в себе си. "Имаме ценностни различия помежду си. Трудно мога да изпълня своята мисия в съда със съдия Влахов, тъй като имаме принципни разминавания в концепцията за управление и обезпечаване на съда",  призна си Панов.

"Да, в правомощията на председателя е да предложи заместник. Но това не трябва да се прави на база прокарване на концепцията, а на база професионалните качества. Когато се предлага смяната му на база прокарване на концепцията – това не е основание за освобождаването му.", контрира представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Сред доводите на председателя на ВКС за отстраняване на заместника му от поста беше и фактът, че заемал ръководна длъжност над 10 години, което било по-дълго дори от собствения му мандат като титуляр на съда. С това се създавала съдебна номенклатура, а съдия Влахов се бил вкопчил в поста си заради властнически амбиции.

Тези думи на Лозан Панов отприщиха вълна от негативни реакции от страна на членовете на Колегията.

"Имате право да си изберете заместниците, но искам да кажа, че четох материалите по случая в мотивната им част. Днес казахте неща, които не сте казал пред колегите ви във ВКС. Кому са нужни тези обвинения за лобистки интереси, за номенклатура, с които директно обвинявате колегата Влахов? Кому беше нужно да се излагат тези аргументи днес? Мисля, че това противопоставяне между двамата е изключително неетично. Иисус Христо е казал: "Който от Вас е безгрешен, пръв да хвърли камъка", намеси се Даниела Марчева.

Болшинството от съдебните кадровици в крайна сметка се обединиха около тезата, че е в правото на административния ръководител на всеки орган на съдебната власт да предлага свои заместници, но не одобри начина, по който председателят на ВКС се опитва да го направи.

"Ще гласувам против освобождаването на съдия Влахов не защото съдия Димитрова не е професионалист, не защото Общото събрание е изразило подкрепа за него. Ще гласувам против решението заради начина, по който то се осъществява. И мен ако ме освободят по този начин и аз бих се обидил", заяви Севдалин Мавров.

От своя страна Боряна Димитрова също сподели, че е потресена от начина, по който се цели отстраняването на Влахов.

"Превърнахте един лесен казус, в морален казус. Нямате право да унижавате по този начин нито един съдия или човек. Мисля, че съдия Влахов има достатъчно качества да бъде и съдия, и ръководител. Ясно е, че има дълбоко разстройство в отношенията ви. Това, което правите е прецедент", обърна се Боряна Димитрова към Панов.

И Красимир Шекерджиев подкрепи колегите си.

 "Ние не за пръв път избираме зам.-председател на съд, но за първи път избираме такъв на място, което не е свободно. Колегата Влахов не е подавал оставка. Вие се допитахте до колегите си в съда за мнение по избора на заместниците ви, но по неясни причини тяхното становище не беше съобразено. Това е Ваше право. Но днес трябва да решим какво налага смяната на съдия Влахов – липсата на синергия или несправянето му със задачите. Налице ли са предпоставките за смяна на заместника по искане на председателя?", попита накрая на дебата Красимир Шекерджиев.

В крайна сметка единствено Олга Керелска, Атанаска Дишева, Цветинка Пашкунова и самият вносител на предложението Лозан Панов гласуваха за отстраняването на заместник-председателя на ВКС.

От своя страна съдия Влахов официално потвърди пред "Правен свят", че до края на деня ще депозира лично оставката си в деловодството на ВСС в знак на чест и колегиалност единствено и само към колегата си Светла Димитрова.

Предстои на следващото заседание на съдийската колегия към ВСС да бъде гласувана оставката на съдия Влахов, както и съответно назначаването на поста на предложената от Лозан Панов Светла Димитрова. Съдебните кадровици ще решават и дали Красимир Влахов да остане редови магистрат във ВКС, ако самият той го поиска.