Постоянният съветник по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК в София е освободен
Юри Тавание напуска след 10 години работа в София
 
07 февруари 2018, 08:11 | | Видяна: 927
 

Юри Тавание, снимка: politika.bg

 

Един от най-големите противници на отпадането на мониторинговия механизъм по правосъдие и вътрешен ред на Европейската комисия над България е освободен. В началото на годината постоянният съветник в представителството на Комисията в София Юри Тавание е научил, че след 10-годишна работа у нас, мандатът му се прекратява, съобщава в-к "Труд".

Според изданието, на езика на дипломацията това означавало, че Брюксел признава погрешния подход, който е имал в последното десетилетие спрямо София. "Ролята на Тавание в удължаването на неработещия мониторингов механизъм е несъмнена, защото той е този, който е домакинствал на всичките европейски чиновници идващи у нас поне по два пъти годишно, за да изготвят заключенията в годишните доклади", пише изданието.

"Юри Тавание, на практика, стоеше на "входа" и на "изхода" по отношение на съдържанието на т.нар. "мониторингови доклади" на ЕК за България. Това беше причина в един определен период от време тяхното съдържание да се изготвя в няколко софийски офиса на грантово зависими организации, а след това верифицирано през Брюксел", пише още вестникът и припомня как през ноември 2015 г. името на Тавание е било замесено в опит за компрометирането на главния прокурор.

"Червеният картон" за Юри Бюрер Тавание, постоянен съветник по 
Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК в София, всъщност
 показва токсичността, която носят контактите с компрометирани
 местни лобисти и техните политическо-протестърски проксита. Очевидно, на 11-та година от членството на България в ЕС, 
европейският елит е осъзнал, че взаимното доверие между равноправни партньори се гради на базата на сътрудничество с легитимните държавни институции. Новината за отстраняването на Тавание показва, че думата на България като Председател на Съвета на Европейския съюз всъщност тежи, при това много, коментира изданието.