http://kanal3.bg/news/bulgaria/parlamentarni-novini/69771-GERB-vnese-Istanbulskata-konvenciya-v-Konstitucionniya-sad
ГЕРБ внесе Истанбулската конвенция в Конституционния съд
 
09 февруари 2018, 05:53 | | Видяна: 111
 

ГЕРБ спази обещанието и внесе питане за това конституционно съобразна ли е Истанбулската конвенция в КС. "75 подписа на депутати стоят под питането", уточниха Данаил Кирилов и Тома Биков, след като внесоха документацията в КС. Към питането са приложени всички позиции и становища до момента, както на поддръжници, така и на противници на конвенцията.

"Първо сме анализирали всички отрицателни становища след това сме дали и нашите аргументи "за". Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблема и ситуацията пред конституционните съдии, разяснили сме споровете, свързани с понятията, които касаят взаимодействието с Конституцията. Смятаме, че КС с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на конституцията", коментира Данаил Кирилов.

Очакванията са КС да се произнесе от 3 до 5 месеца, прогнозира председателят на правната комисия в парламента. Някъде по това време приключва и европредседателството, до края на което ГЕРБ имаха желанието НС да ратифицира документа. Кирилов призна, че от ГЕРБ са подходили към този вариант, за сезиране на КС, след като се е разбрало, че конвенцията няма нужната подкрепа в парламента. 

По думите му, при неофициалните разговори с отделните политически сили в Народното събрание е станало ясно, че разположението на силите "за" и "против" е почти по равно, на кантар. Вносителите на питането за КС не пожелаха да коментират възможните сценарии на действията на управляващите по-нататък преди да са се произнесли конституционните съдии. 

 
Канал 3