На предстоящото изслушване на кандидатите
Пробват да саботират процедурата по избор на нов председател на СГС
Запазване на статуквото при управлението на най-големия окръжен съд у нас целят членове на една от съсловните съдийски организации
 
11 февруари 2018, 17:31 | Правен свят | Видяна: 1355
 
 

Пореден опит за саботиране на процедурата по избор на нов председател на Софийския градски съд (СГС) може да бъде направен на предстоящото в понеделник Общо събрание (ОС) на съдиите, научи "Правен свят" от източници в Съдебната палата. Най-големият окръжен съд у нас е без титуляр за административен ръководител вече почти половин година и се управлява от и.д. председател.

"Запазването на статуквото целят членове на една от съсловните съдийски организации", коментираха пред "Правен свят" магистрати. Очакванията им са свързани с изслушването в понеделник на двамата кандидати за поста – съдиите Светлин Михайлов и Евгени Георгиев и обсъжданата в "тесен кръг" възможност да се стигне до измерване на подкрепата в СГС на двете самономинации. 

Гласуване на кандидатурите не би трябвало да има. Такова не е предвидено в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с оглед на разпоредбата в чл. 85, ал. 3, т. 2, според която Общото събрание "може да прави предложения за назначаване на председател и изслушва всички кандидати". ОС на СГС веднъж вече излезе с предложение за кандидат за председател, но той се отказа, докато Михайлов и Георгиев сами издигнаха кандидатурите си и са в правото си да ги защитят пред кадровия орган – Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, което трябва да стане на 20 февруари. ЗСВ не предвижда двамата да бъдат подлагани на вот от градските съдии, а единствено да представят концепции за развитието и управлението на институцията.

Магистрати коментираха, че съществува риск да се стигне до напрежение и разделение сред градските съдии, ако се пристъпи към изпълнението на плана на група техни колеги, които въпреки законовите разпоредби, предложат провеждане на гласуване. Като крайната цел на въпросната група, свързана с една от съсловните съдийски организации, била процедурата по избор на административен ръководител да бъде компрометирана в навечерието на изслушването пред Колегията на ВСС. Евентуалната липса на достатъчна подкрепа от ОС на СГС за двамата кандидати или за един от тях, трябвало да стане причина мнозинството от кадровиците да не направят избор на 20 февруари. Подобен ход на събитията ще осигури запазване на статуквото в СГС, поне за още половин година, докато се проведе изцяло нова процедура, с което негативните последици от отсъствието на титуляр на председателския пост на най-големия окръжен съд ще се задълбочат.

До старта на процедурата за избор на нов председател на СГС се стигна, след като предишният ръководител на съда изненадващо подаде оставка и пожела да напусне съдебната система, за да се впише по-късно като адвокат.

Първоначално кандидатите за поста бяха трима, но в последния момент от участие се отказа съдия Величка Цанова, която посочи "лични мотиви". От двамата кандидати за поста, Светлин Михайлов вече има опит като председател на СГС. Съдия Евгени Георгиев е известен с работата си по въвеждането на медиацията у нас. Оценките от извънредните атестации и на двамата кандидати, изготвени от Комисията по атестиране и конкурси на Съдийската колегия на ВСС, са много добри, съответно 99 точки за Михайлов и 100 точки за Георгиев.