СпНС наложи ефективни наказания на 7-членна наркогрупа
Три години затвор за Иван Митов – Слънцето
Присъдите са приведени в изпълнение, уточняват от прокуратурата
 
13 февруари 2018, 14:36 | | Видяна: 416
 

Иван Митов - Слънцето, снимка: БГднес, архив

 

Специализираният наказателен съд наложи тригодишна ефективна присъда на Иван Митов, известен като Слънцето, съобщават от прокуратурата. Митов е осъден като ръководител на 7-членна организирана престъпна група за разпространение на наркотици в курортите Слънчев бряг и Банско, действала в периода от януари 2014 г. до август 2016 г.

Наказания "лишаване от свобода" са получи и останалите участници в групата. Три години затвор при първоначален строг режим съдът наложи и на Стойко Стоев. Две години на Димитър Тодев, по 1 г. и 10 месеца на Марио Говедарев, Методи Зайков и Божидар Станулов. Една година и 8 месеца е наказанието на Петър Димитров. Присъдите са приведени в изпълнение, уточняват от държавното обвинение.

Делото в Специализирания наказателен съд бе гледано, след като Митов и участниците в групата се признаха за виновни и подписаха споразумение със Специализираната прокуратура за размера на наказанието.

Групата бе задържана на 19 август 2016 г. при специализирана операция на ГДБОП и Специализираната прокуратура в Слънчев бряг и околността. Тогава бе установено, че участниците използвали като складове за наркотици наети от тях стаи в курортни комплекси в Ахелой и Св. Влас. Иззети бяха големи количества наркотици - кокаин, пико, амфетамин, марихуана, както и много други доказателства за престъпната им дейност.

До окончателна присъда се стигна по-малко от година и половина след задържането на участниците. Това бе едно от първите досъдебни производства, откакто Специализираната прокуратура наложи политиката на безкомпромисно противодействие срещу престъпленията с висока обществена опасност - наркоразпространение, рекет, престъпления срещу данъчната и осигурителната система.