Прокуратурата в Благоевград разследва
Кражба на 21 компютъра за копаене на биткойни
Всяка машина струва 8 000 евро
 
13 февруари 2018, 16:07 | | Видяна: 223
 

Административната сграда на бившия Завод за измервателни инструменти и уреди (ЗИИУ) в Благоевград

Междувременно в Япония:

Кражба на дигитални валути на стойност 530 млн. щатски долара

 

Във вторник японската борса за търговия на криптовалути Coincheck Inc. информира официално регулаторните органи в страната за дръзката кражба преди време на дигитални валути в размер на 530 млн. щатски долара, съобщава Ройтерс, цитирайки свой източник, запознат с въпроса.

Още в края на януари Агенцията за финансови услуги (FSA) нареди на Coincheck да повиши стандартите си след новината за голяма хакерска кражба, изисквайки от компанията да представи доклад за сигурността на нейните системи и мерките, които ще предприеме, за да предотврати повторението на подобно криминално деяние.

Борсата, която замрази всички тегления на йени и на криптовалути от сметки на нейни клиенти след кражбата на 26-и януари, обяви през миналата седмица, че е потвърдила непокътнатостта на системите си сигурност и от днес (13-и февруари) ще позволи на клиентите да изтеглят част от средствата си в йени. Според друг източник на агенция Ройтерс, Coincheck е получил заявки за теглене на средства от клиенти на обща стойност около 30 млрд. йени (за близо 280 млн. долара).

 

21 компютъра, които са служили за добиване на свободни биткойни (bitcoin miners), са били откраднати на 10 февруари от сградата на бившия Завод за измервателни инструменти и уреди (ЗИИУ) в Благоевград, съобщават от прокуратурата.

За времето от 17 ч. до 19 ч., от помещение на петия етаж в административната сграда на бул. "Васил Левски" в гр. Благоевград, били отнети двадесет и една машини "Антмайнер С 9", собственост на три физически лица. За целите на обира била изтръгната метална планка на врата. Стойността на всяка една от тях като нова е 8 000 евро, допълват от прокуратурата.

Помещението, в което били разположени машините, не било оборудвано с климатична инсталация или климатик, като вследствие на работата им се стигало до сериозно загряване. Поради необходимостта от допълнително охлаждане помещението било с отворена врата.

Под наблюдението на Районна прокуратура – Благоевград се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1 от Наказателния кодекс.

По-късно през деня 24 часа съобщи, че портиерът на сградата е бил уволнен. По време на обира пазачът не бил на работното си място. От охранителната фирма са отказали коментар. "Нека разследващите си свършат работата на спокойствие. Да не пречим на колегите. От нас каквото зависи, сме го направили", лаконично обяснил единият от съсобствениците.