Заради получаване на луксозни подаръци и договаряне на медийна подкрепа
Израелската полиция поиска обвиняването в корупция на премиера Бенямин Нетаняху
Решението зависи от главния прокурор на страната
 
14 февруари 2018, 08:11 | | Видяна: 98
 

Израелският премиер отрече обвиненията и отказа да подаде оставка, снимка: БГНЕС

 

Израелската полиция препоръча да се повдигнат обвинения в корупция на премиера Бенямин Нетаняху по две производства след две години разследване. Според органите на реда министър-председателят е действал "против публичния интерес".  

Решението за официално повдигане на обвинение на 68-годишния Нетаняху обаче сега зависи от главния прокурор Авишай Манделблит, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес. Министърът на правосъдието Аелет Шакед вече заяви, че дори при официално повдигнати обвинения премиерът не е длъжен да подава оставка.

По първото разследване Нетаняху е обвинен, че е получавал луксозни подаръци от богаташи като австралийския милиардер Джеймс Пакър или холивудския израелски продуцент Арнон Милшан. Получил от него подаръци за повече от 100 000 долара, а в замяна лобирал за закон, който освобождава за 10 години от данъци завърналите се в Израел евреи. Според полицията броят на подаръците, които премиерът е получил откакто е встъпил в длъжност, се е увеличил значително, достигайки размер от 1 милион шекела (300 000 долара). Полицията също така прецени, че има корупция по повод тайно споразумение, което Нетаняху се е опитал да сключи със собственика на в. "Йедиот ахронот", за да бъде положително отразяван.  

Самият Нетаняху нарече обвиненията безпочвени и заяви, че няма да подаде оставка. Нетаняху беше премиер на Израел от 1996 до 1999 г. и отново пое поста през 2009 г. Той е министър-председател общо повече от 11 години.