След като Цветан Василев вече е редовно призован в Спецсъда
Бъбречна криза на бившия изпълнителен директор на КТБ този път спъна делото
Георги Христов е глобен с 1000 лв., тъй като адвокатът му не предостави документи за причините за неявяването му
 
14 февруари 2018, 13:15 | Цветелина Янкова | Видяна: 374
 
 

След два предходни неупсешни опита за даване ход на делото за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), поради нередовното призоваване на основния обвиняем - банкерът Цветан Василев, процесът и днес не започна, този път заради бъбречно заболяване на бившия изпълнителен директор на банката Георги Христов.

В хода на заседанието стана ясно, че на 22 януари т.г. Василев, който все още се намира в Сърбия, е получил призовката и съдебните книжа и дори собственоръчно е отбелязал, че е уведомен за процеса срещу него в Специализирания наказателен съд (СпНС). Съществувала обаче пречка банкерът да се яви в днешното съдебно заседание, тъй като срещу него се водело екстрадиционно производство в Сърбия, заявил самият Василев.

Независимо, че основната процесуална пречка за даване ход на делото, а именно нередовното призоваване на Василев, вече е отстранена, то се появи нова - подсъдимият Георги Христов за второ поредно заседание отсъства поради тежко заболяване.

Адвокатът на Христов представи пред съда медицински документи за предишното му отсъствие на 23 януари т.г. За днешното му неявяване обаче защитата не разполагаше с нови документи, че Христов продължава да е с бъбречна криза. По тази причина съдия Виржиния Петрова наложи глоба на бившия изпълнителен директор на КТБ в размер на 1000 лв. и отмени следващата дата за провеждане на заседание, която първоначално бе насрочена за утре. Така следващият шанс за дългоочаквания старт на делото за източването на четвъртата по големина българска банка ще е на 27 февруари.

"Прокуратурата няма интерес да бави делото, напротив, има интерес то да тръгне, да се видят доказателствата по него и да излезе наяве истината за КТБ", заяви след заседанието наблюдаващият прокурор по делото Иван Гешев, който е ръководител на Специализираната прокуратура. 

Банкерът Цветан Василев е подсъдим за източването на КТБ заедно с Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева.

Според обвинението Василев е ръководил организирана престъпна група, която е извършвала присвоявания от банката в два пункта.

Единият пункт от обвиненията е за длъжностни присвоявания за над 2,559 млрд. лева. За тях обвинени са Василев, бившият ръководител на управление "Кредитиране" в КТБ Георги Зяпков, бившите изпълнителни директори на КТБ Александър Панталеев, Георги Христов и Илиан Зафиров, външните одитори от "KPMG България" Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев, шефката на специализираната служба за вътрешен одит на КТБ Снежанка Велева-Стефанова, главният експерт в Дирекция "Анализ и обработка на кредитни сделки" Елка Стойкова, както и служителите в банката Елена Инджева, Светлана Георгиева и Рангел Стойчев.

Отделни обвинения са повдигнати за изнесените от главната каса на КТБ близо 206 млн. лева. За това длъжностно присвояване ще отговарят отново Цветан Василев, главният касиер Маргарита Петрова, бившата главна счетоводителка на банката Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова.