Втора номинация за КПКОНПИ
И БСП предложи кандидат за председател на Антикорупционната комисия
Досегашният ръководител на КПУКИ Николай Николов ще се конкурира с Пламен Георгиев от КОНПИ
 
14 февруари 2018, 13:54 | Правен свят | Видяна: 468
 

Никола Николов (в средата) присъства при номинирането му за председател на КПКОНПИ в Народното събрание, снимка: Пресцентър на БСП

 

Най-голямата опозиционна партия – БСП издигна кандидат за ръководител на новата Антикорупционна комисия. Това е Николай Николов, който в последните години ръководеше Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Представянето на номинацията на Николов бе направено от депутати от левицата в кулоарите на парламента.

След приемането на новия Антикорупционен закон досегашната КПУКИ стана част от новата Комисия за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). Нейният ръководител Пламен Георгиев бе номиниран от депутати от ГЕРБ за титуляр на поста.

"Изискванията към този пост са изключително високи – професионални и нравствени. Предложеният от нас кандидат притежава тези качества. Кариерата му се е развивала изключително последователно и последните 15 г. от нея, като юрист, той е работил само в тази материя - от 2005 г. като член на Комисията за установяване на имуществото, придобито от престъпна дейност и от 2011 г. до момента, като член на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси", подчерта Жельо Бойчев при представянето на кандидатурата на Николов. По думите му през всички тези години няма никакви съмнения относно професионалните действия и качества в работата на Николай Николов.

"Името му никога не е било забърквано в скандали, въпреки специфичната материя и дейност на тези органи, в които е заемал най-високи ръководни позиции", каза още Бойчев. Той обясни, че на тази комисия са отредени изключителни правомощия, затова едно от най-важните качества, които трябва да притежава нейният председател, е да доказва, че не се поддава на влияние, натиск и се ръководи единствено и само от закона.

"Предлагайки Николай Николов сме стъпили и на квалификацията. Това е човекът, който има пет монографии по тази тема. Той е едно от безспорните имена в научните среди, занимаващи се с тази материя", посочи зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".

"Проблемът с корупцията в България стои и вярвам, че с общи усилия можем да го разрешим", заяви самият Николай Николов пред медиите в парламента. "Държа изключително много на независимостта на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Смятам, че това трябва да бъде регулатор, който преди всичко е независим в своите действия, който има висока степен на интегритет, който работи преди всичко като професионален и обективен орган, далеч от всякаква политическа намеса", уточни още Николов.