Европейската комисия изрази загриженост
Стартира процедура по отстраняването на Лаура Кьовеши
Ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията е нарушила Конституцията и е опетнила името на държавата, смята румънският министър на правосъдието
 
23 февруари 2018, 09:47 | | Видяна: 1279
 

Лаура Кьовеши, снимка: БГНЕС, архив

 

Управляващите в Румъния стартираха процедура по отстраняването на Лаура Кьовеши.

Около 2000 души протестираха в центъра на Букурещ, след като министърът на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че е започнал процедура по отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията Лаура Кодруца Кьовеши, предаде Франс прес, като се позова на местни медии. Според правосъдния министър, Кьовеши, която е една от противоречивите личности в Румъния, е нарушила Конституцията и е навредила на имиджа на страната в чужбина.

В доклад от 30 страници Тоадер обвини Кьовеши, че има авторитарно държание, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени и че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. По думите му, тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния.


Според румънските закони решението за съдбата на шефката на антикорупционната агенция трябва да вземе президентът дясноцентрист Клаус Йоханис. Той има обтегнати отношения с правителството и винаги е защитавал Кьовеши, която е на поста си от 2013 г., отбелязва Франс прес. 

По-късно през деня Европейската комисия публикува прессъобщение, в което заяви, че "следи внимателно и със загриженост" развитието на събитията в Румъния, съобщават 24 часа.

"Следим отблизо и със загриженост последните събития. Независимостта на съдебната система в Румъния и способността й да се бори срещу корупцията са съществени елементи на една силна Румъния в рамките на Европейския съюз, както споменаха председателят и заместник-председателят (на ЕК) в съвместно изявление миналия месец. Ще продължим да следим внимателно процедурите, задействани срещу ръководителката на Националната дирекция за борба с корупцията."

 "В предишните доклади в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка /МСП/ фактът, че НДБК функционираше ефективно, беше смятан за знак за устойчивостта на борбата срещу корупцията в Румъния. Комисията сигнализира, че може да ревизира заключенията от доклада по МСП, ако натискът по адрес на правосъдието засегне борбата срещу корупцията", се уточнява в съобщението.

Същевременно румънският президент Клаус Йоханис, който трябва да вземе окончателното решение дали Кьовеши да бъде отстранена от поста, заяви днес в Брюксел, че "липсва яснота и основателност" в представените от правосъдния министър мотиви. Йоханис, който се намира в Брюксел за участие в неформална среща на ЕС, посочи, че още не е получил доклада на Тоадер, но отбелязва, че процедурата ще бъде продължителна.

"Това, което чух снощи, не беше в състояние да промени мнението ми", отбеляза държавният глава, който заяви неотдавна, че няма причини да иска отстраняване на Кьовеши от поста й.