http://dnes.dir.bg/news/zabrana-slovakia-uber-26997960?nt=4
Словашки съд забрани дейността на Uber
 
28 март 2018, 07:47 | | Видяна: 48
 

Словашки съд нареди на компанията за транспортни услуги Uber да прекрати дейността си в страната, информира Ройтерс. Решението бе постановено в отговор на оплакване на таксиметрови шофьори, че услугата представлява нечестна конкуренция. То е влязло в сила на 6 март, но бе оповестено едва днес и услугите на "Юбер" все още са достъпни в столицата Братислава. 

Асоциацията на сертифицираните таксиметрови шофьори заведе делото през януари, твърдейки, че шофьорите на "Юбер" не отговарят на изискванията за професионални таксиметрови шофьори, а колите - на изискванията за безопасност и за професионални транспортни услуги.

"Юбер" е изправен пред регулаторни и юридически предизвикателства в целия свят на фона на съпротивата на традиционните таксиметрови компании срещу услугата. Съдът на ЕС разпореди през декември, че "Юбер" трябва да бъде класифициран като транспортна услуга и да бъде обект на същите регулации като останалите таксиметрови компании. Лондон миналата година отне разрешителното на компанията да работи, определяйки я за като неспособна да предоставя таксиметрови превози. Юбер обжалва решението, припомня Ройтерс. 

 
Dir.bg