Престъпление и наказание
Когато си номинирал убиец за Човек на годината, рецидивистите бягат от затвора
Почти без съпротивление приехме сбъркания неолиберален модел за отношение към затворниците
 
12 април 2018, 08:42 | Даниел Петров | Видяна: 1150
 
 

Правата на затворниците са повече от задълженията!?

До този извод стигнаха директорите на българските затвори след разговор с правосъдния министър Цецка Цачева. Дискусията на високо ниво трябваше и да очертае първоначални мерки за справяне с хроничните проблеми на пенитециарната система у нас. Е, дотук видимите резултати се ограничават до две оставки – с постовете си се разделиха Свилен Цветанов, и.д. директор на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) към правосъдното министерство и Петър Кръстев, ръководител на Софийския затвор – и 15-те милиона, които премиерът обеща да осигури за увеличаване на надзирателските заплати. И все пак – защо се стигна до момента, в който все още незаловените рецидивисти Владимир Пелов и Радослав Колев се подиграха с пазачите на най-охранявания затвор у нас? Само уволнените Цветанов и Кръстев ли носят цялата вина за случилото се? Не съм съвсем убеден. Поради три основни причини:

Първата. Правата на затворниците в България наистина са твърде много. В опита си да въвеждаме шведски или норвежки модел, ние допуснахме местата за лишаване от свобода у нас да се превърнат в разграден двор. Но нека си дадем сметка, че сме на Балканите, не на Скандинавския полуостров. Ще припомня, че с поправки в Закона за изпълнение на наказанията (януари 2017г.) два дни преди изтичането на мандата на предишния парламент бе дадена възможност на затворниците лично да пишат молба до съда, искайки предсрочно освобождаване. Този текст позволи на един-двама от "Наглите" без малко да се измъкнат на свобода. Ще припомня и промяната (внесена от тогавашния правосъден министър, днес вицепремиер по съдебната реформа) в Правилника за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията (също от януари миналата година), според която телефонните разговори на затворниците вече не подлежат на контрол. Ще припомня и допълнителните колети с храна, които ежемесечно имат право да получават отвън (нищо, че всички ние като данъкоплатци осигуряваме храната на лишените от свобода). Ще припомня и допълнителните пари, които получават отвън (нищо, че за работата си в затвора получават заплата), ще припомня и абсолютно безконтролната им комуникация с уж защитаващите ги служебни лица (с поправка в закона през 2012-а). Тоест един осъден затворник може съвсем спокойно да си движи (вкл. престъпния) бизнес от мястото, където уж изтърпява наказание. Съвсем спокойно може да реши и кога да избяга. Или да си почива зад решетките. Защото описаното дотук прилича повече на курорт, отколкото на място за лишаване от свобода.

Втората. Почти без съпротивление приехме сбъркания неолиберален модел за отношение към затворниците. Купища фондации и сдружения усвояват купища пари, за да правят анализи и предложения за защита правата на лишените от свобода. Нищо, че същите пари, могат да отидат вместо за наръчници, за подобряване на материалната база на охранителния състав. Но, нали от нещо трябва да се издържат рояците НПО-активисти и адвокати, водещи дела на затворници за нарушения им комфорт пред ЕСПЧ. Криворазбраният ни хуманизъм позволи Джок Полфриймън, убил в центъра на столицата 20-годишния Андрей Монов да бъде номиниран в Годишната класация на БХК за "Човек на годината". Повярвахме, че рецидивистите могат да се превъзпитават. Да, ама не. Рецидивист посягал на полицай не може да е на общ режим. А лишените от свобода не са жертви на системата, а справедливо наказани за нарушение на закона лица.

Трето. Не само парите за надзирателите са малко. Малко са затворите, малко са и надзирателите. За това сигнализира и главният прокурор, който в края на миналата година представи пред обществото следните резултати (По негови думи нееднократно е обръщал внимание на бившите правосъдни министри Христо Иванов и Екатерина Захариева за проблемите в затворите, но сигналите му са останали без резултат): Критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица. Това се констатира особено в следните три затворнически общежития от открит тип: Пловдив (един надзирател охранява 97 лишени от свобода), Стара Загора (един надзирател срещу 84 затворници), Плевен (един служител пази 102-ма затворници). Съотношението на надзиратели спрямо затворниците в София е: 1 към 21 през деня и 1 към 28 през нощта.

Без съмнение днес има крещяща нужда от запълване на незаетите щатни бройки в системата на затворите, от увеличение на заплатите им, от изграждане на нов затвор за опасни престъпници (по възможност не в центъра на София).

В този ред на мисли ще попитам – помним ли известните с 2,96% подкрепа "реформатори", които искаха да уволняват надзиратели, да закриват затвори, да сливат ГДИН и "Охрана"? Добре, че не им се случиха "реформите" на случайно попадналите в правосъдното министерство лица. А помним ли им идеите:

Опит за съкращаване на над 720 души от гореспоменатите структури и сливането им в изпълнителна агенция към МП;

Преобразуване на затвора в Белене в затворническо общежитие, гарнирано с манипулативни статии в манипулативни издания;

Закриване на затворническо общежитие "Средна гора";

Съкращаване на щата на Поправителния дом в Бойчиновци;

Петкратно намаляване на областните служби по изпълнение на наказанията;

Преструктуриране на пробационните служби и арестите и т.н.

Днес същите тези "реформатори" сменят за пореден път политическите си дрехи, морализаторстват и менторстват, опитват се да кадруват по върховете на правосъдието, но гузно мълчат за оставеното наследство от краткия им престои във властта. И добре, че беше кратък, иначе и малкото останали рецидивисти в затворите, сигурно вече щяха да са "помилвани" и наградени от поредната фондация, усвояваща пореден грант. Защото, когато вчера убиец е номиниран за "Човек на годината", то няма нищо по-логично от това днес Пелов и Колев да избягат през парадния вход на Централния затвор.

Даниел Петров е докторант по Политология. Темите на научните му изследвания са свързани с българския политически процес и обществените трансформации в периода след 1989-1991 г. и проблемните полета в отношенията по оста "власт-институции-граждани". Професионалните му интереси са в областта на организацията и управлението на предизборни кампании, продуциране на телевизионна публицистика, изготвяне на стратегически анализи и концепции в сферата на публичните политики.

След публикуването на статията от Българския хелзинкски комитет изпратиха до редакцията на "Правен свят" становище относно твърдения в нея. БХК посочват, че не организацията, а граждани правят номинациите за наградите. Полфрийман е бил номиниран от своя австралийска сънародничка за неговата работа по подобряване на условията в затворите в България в рамките на Българското затворническо сдружение за реабилитация. По решение на журито на наградата "Човек на годината" 2015 г. номинацията на Полфрийман е била отстранена.

"Правен свят" е готов да публикува и други мнения по темата.