С тържествено Общо събрание за отчитане дейността през 2017 г.
Апелативен съд – Бургас отбеляза 20 години от началото на дейността си
Над 100 гости от цялата страна присъстваха на отбелязването на юбилея
 
16 април 2018, 07:51 | | Видяна: 705
 

Боян Магдалинчев, представляваящ ВСС, връчи на съдия Деница Вълкова, председател на Апелативен съд - Бургас, плакета на Висшия съдебен съвет

 

С тържествено Общо събрание за отчитане дейността през 2017 г. Апелативен съд – Бургас отбеляза 20 години от своето създаване. Събитието се проведе в зала "Георги Баев" на Културен център Морско казино в гр. Бургас и бе съпътствано от изпълненията на млади бургаски творци и изпълнители, съобщават от обвинението.

Честването на светлата годишнина уважиха г-жа Кети Маркова - съдия от Конституционния съд на Република България, представляващият Висшия съдебен съвет  г-н Боян Магдалинчев, председателят на Върховния административен съд г-н Георги Чолаков, членовете на ВСС – г-жа Атанаска Дишева, г-жа Боряна Димитрова, г-жа Даниела Марчева, г-жа Вероника Имова, г-жа Калина Чапкънова, г-жа Олга Керелска, г-н Севдалин Мавров и г-н Георги Кузманов, главният инспектор от ИВСС г-жа Теодора Точкова, зам.- председателят на ВКС г-жа Светла Димитрова, председателите на апелативните съдилища в страната, областните управители на Бургас, Сливен и Ямбол, ръководители на съдилища и прокуратури от апелативния район, представители на адвокатурата в това число - Висшия Адвокатски съвет, Съюза на юристите в България и Адвокатска колегия – Бургас, бивши и настоящи съдии и съдебни служители.

В началото на тържеството председателят на съда г-жа Деница Вълкова представи кратка историческа справка за създаването на апелативните съдилища в страната и за техните  правомощията. Тя подчерта ролята на видния български юрист Мелкон Мелконян за създаването на Бургаския апелативен съд. "Преди да поеме кормилото на Апелативния съд съдия Мелконян е бил съдия на районно и окръжно ниво в Бургас, през януари 1991 г. е избран за председател на Окръжен съд - Бургас от Великото народно събрание. Една година по-късно е избран за член на Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите, а на 1 април 1992 г. Висшият съдебен съвет го избира за заместник председател на Върховния съд на Република България. Съдия Мелконян участва активно в държавните обсъждания за ситуирането на апелативните съдилища по места и най-отговорно може да се отчете неговата заслуга за това в Бургас да има въззивна инстанция. Мелкон Мелконян ръководи Апелативният съд на Бургас от март 1998 г. до края на май 2004 г.", посочи г-жа Вълкова.

Плакет по случай 20-годишнината на съда, от името на съпругата на покойния съдия Мелконян, получи неговият родственик – инспектор Ивайло Драгиев, началник на РУ-Средец. 

Персонални плакети по повод юбилея бяха връчени  на ръководителите на Апелативния съд на Бургас през годините -  г-жа  Дора Чинева (от нейно име плакетът получи съдия Златина Иванова) и г-н Яни Бахчеванов.

Признание за заслуги получиха и г-жа Веселина Костадинова -   първият служител на съда, работила до 2006 г. като главен счетоводител,  и бившият съдебен секретар г-жа Желязка Дачева, отдала 43 години професионален живот на съдебната система, от които 20 години на Апелативен съд – Бургас.

Г-жа Вълкова прочете и част от поздравителния адрес на правосъдния министър, с който г-жа Цецка Цачева изпраща своите най-сърдечни поздрави и подчертава, че за тези 20 години съдиите от Апелативен район – Бургас неведнъж са доказвали, че са в състояние да отговорят на високите изисквания за качествено правораздаване.

Преди същинската делова работа на събранието съдии и гости се насладиха на "Менует" на Бетовен, представен от  квинтет от НУМСИ "Проф.Панчо Владигеров". Бургаският артистичен дух се понесе в залата с изпълнената от младия  Стефан Куманов песен по текст на Недялко Йорданов "Момчето, което говори с морето" и актьорския прочит на стихотворението на бургаския поет "Младостта се завръща" от артиста и режисьор Пламен Каров. Участниците в събитието бяха поздравени и от вокална група "Изгревчета". Малките таланти изпяха заедно с маестро Стефан Диомов емблематичната  бургаска песен "Ах, морето" и предизвикаха буря от бурните аплодисменти.

Отчитането на дейността на съдилищата от апелативния район на Бургас за 2017 г.  премина с кратка презентация, събрала в графики, диаграми и снимки най-важните моменти от Доклада, задълбочен и наситен с предложения към ВСС, ИВСС и МП. Съдия Вълкова акцентира върху добрите резултати за качество и бързина на правораздаването на съдилищата и отразените постижения на българското правосъдие в Информационното табло на ЕК и подчерта, че това не са произволни цифри, а данни от достоверни официални документи, които са  леснодостъпни и могат да бъдат проверени от всекиго.

"Апелираме тези от политиците, представителите на медии и неправителствени организации, които необосновано критикуват съдебната система да положат усилия непосредствено да се уверят в достоверността на отчетените данни, като  публично и недвусмислено да отчетат устойчивостта на напредъка на съдилищата от района наАпелативен съд - Бургас, както и че всички съдилища в този апелативен район  правораздават в съответствие с формалните усреднени критерии на европейските стандарти. Следва също да  отчетат, че по конкретни направления, в това число приключването на съдебните процеси в разумни срокове, обезпечеността с информационни технологии и безплатен интернет достъп на гражданите до интернет-страниците на съдилищата дори изпреварват редица от развитите държави членки на Европейския съюз" , посочи председателят на Апелативен съд – Бургас.

По повод юбилея съдиите и служителите от Апелативен съд – Бургас получиха поздравления от конституционния съдия г-жа Кети Маркова, представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев, който връчи на съдия Вълкова плакета на Висшия съдебен съвет, председателя на ВАС – г-н Георги Чолаков. Сърдечни пожелания по повод годишнината и добрата работа на съдиите поднесоха още главният инспектор на ИВСС г-жа Теодора Точкова, зам.-председателят на СЮБ г-н Йосиф Герон, г-жа Светла Димитрова, зам.-председател на ВКС, председателят на Апелативен съд- Варна, г-жа Ванухи Арекелян, апелативният прокурор на Бургас г-н Любомир Петров и др.

На финала г-жа Вълкова покани присъстващите да разгледат картините на  бившия съдия Димитър Димитров, специално подредени  в залата за честването на юбилея  на Апелативен съд – Бургас.