Главният прокурор Сотир Цацаров:
Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор
"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/39 и така нататък", посочи Цацаров.
 
16 април 2018, 11:56 | | Видяна: 370
 

Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България

 

"Най-опасните престъпници трябва да бъдат концентрирани в един затвор, който да е технически обезпечен, с високо ниво на сигурност.",  заяви в Пловдив главният прокурор Сотир Цацаров.

По думите му състоянието на надзорно-охранителния състав в местата за лишаване от свобода в момента е такова, че рано или късно бягство като на двамата осъдени Владимир Пелов и Радослав Колев е щяло да се случи. Според обвинител номер 1 надзирателите с основание протестират за ниските си заплати и срещу недостатъчното щатни бройки.

"В момента има затвори, в които един надзирател отговаря за 19 лишени от свобода, но в други съотношението е 1/20, 1/39 и така нататък", посочи Сотир Цацаров.

"Трябва да си зададем въпроса - необходимо ли е в българските затвори да съществува възможност за дарения, обзавеждания на килии отвън, носене на цивилни дрехи. Подобна практика ражда т. нар. "затворническа аристокрация", която е в състояние да живее зад решетките по-добре от останалите, да си поръчва по- хубави неща отвън и да определя реда и дисциплината вътре." Така главният прокурор описа ситуацията в местата за лишаване от свобода. По думите му трябва да се забрани всякакво внасяне на предмети отвън с изключение на тези от първа необходимост.

Сотир Цацаров е категоричен, че е необходим по-строг режим в затворите. Според него голяма слабост на системата е, че Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" не разполага със собствени звена за сигурност. Оперативната работа се изпълнява от МВР. "Миналата година в следствения арест в Сливен бе избухнал бунт на задържаните, който бе овладян единствено и само със силите на МВР", посочи още Цацаров.

Той бе в Пловдив в Деня на Конституцията и присъства на раздаването на дипломите на абсолвентите от Юридическия факултет на ПУ "Паисий Хилендарски". Главният прокурор връчи скулптура на лъв и фототипно издание на "История славянобългарская" на отличника на випуск 2017 Кристиян Райчев.