Говорителят на Съдийската колегия на ВСС:
Създават се предпоставки за саморазправа със съдия от СРС
Електронен сайт е призован да спре кампания срещу магистрат, осъдил журналистите за обида на неуспял кандидат за депутат на "Да, България"
 
10 май 2018, 18:22 | Правен свят | Видяна: 1648
 

снимка: БГНЕС

 

Говорителят на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет Цветинка Пашкунова предупреди за риск от саморазправа със съдия от Софийския районен съд. В Отворено писмо, адресирано до управителя и до главния редактор на електронен сайт, Пашкунова призовава за спиране на кампанията срещу съдия Силвия Хазърбасанова. 

Казусът стартира преди седмица, когато съдия Хазърбасанова стана обект на серия от публикации заради свое решение по дело. Хазърбасанова е била докладчик по дело за обида, заведено от неуспелия кандидат за депутат от "Да, България" Емил Джасим срещу сайта ПИК. Съдийката е осъдила изданието на 3000 лв. заради статия по адрес на Джасим със заглавието: "СКАНДАЛНА ГАВРА! Историк и учител от "Да, България" хули българщината навръх 3-ти март, нарича Левски л.йно". Става въпрос за материал по изказване на Джасим, в което той наистина отправя неприемливи изрази по адрес на "Апостола на свободата" Васил Левски и иронизира други исторически личности и факти. Съдия Хазърбасанова бе защитена с декларация на административното ръководство на Софийския районен съд, както и с позиция на Съюза на съдиите в България, а Съдийската колегия на ВСС обсъжда казуса в продължение на над два часа и половина във вторник. Тези действия провокираха и ответната реакция на електронния сайт, който обяви, че организира протест пред ВСС на 15 май (вторник) от 11.00 часа. По същото време членовете на Съдийската колегия се очаква да гласуват "принципна" декларация, която по инициатива на Съюза на съдиите в България и след личното настояване на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, би трябвало да е адресирана и срещу "Правен свят", макар и за напълно различна публикация.

Часове след като стана ясно, че пред ВСС се планира протест, говорителят на Съдийската колегия Цветинка Пашкунова излезе със следния призив:

"Изразяваме своята тревога от създалата се ситуация и отправяме към Вас, и всички български медии апел да не допускаме постановяването на съдебен акт, невлязъл в сила и подлежащ на инстанционен контрол, да се превръща в повод за неконтролируеми обществени настроения, които ескалират през последните дни.

Считаме, че се създават предпоставки и реална възможност да бъдат провокирани действия на саморазправа спрямо Силвия Хазърбасанова – съдия в Софийски районен съд, заради публични коментари, които призовават и подбуждат към омраза чрез внушения за антибългарско, неморално и непристойно отношение на съдията към националната ни история и изконни български-символи и ценности.

Недопустимо е упражняването на правомощия от български съдия, в съответствие със законовите изисквания и по силата на вътрешното му убеждение, да се превръща в повод и средство за личностна разправа, доколкото съдът е държавен орган, призван да пази върховенството на закона и да съхранява създадения обществен ред."

Изказването на Емил Джасим: