Неубедителен резултат
Кандидатурата на Евгени Георгиев за председател на СГС събра 53 гласа от общо 121 съдии
Общото събрание на Градския съд се е провело с минимален кворум
 
22 май 2018, 15:15 | Правен свят | Видяна: 1179
 

Съдия Евгени Георгиев за втори път се кандидатира за председател на СГС, снимка: БГНЕС

 

Претендентът за председател на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев е събрал неубедителна подкрепа от Общото събрание на съдиите. Това се разбира от информацията, изпратена до медиите от пресслужбата на съда.

Самото Общо събрание се е провело при минимален кворум. Присъствали са само 64 съдии от имащите право на глас 121 магистрати. 12 от съдиите са били в отпуск, а останалите изглежда не са пожелали да участват в Общото събрание, свикано по повод номинацията от миналата седмица на Георгиев. Не е ясно и защо то се провежда две седмици преди крайния срок, в който могат да се правят номинации за председател на съдебната инстанция. Не е ясно и дали ще има друго Общо събрание на СГС, на което кандидатурите си да представят и други номинирани за поста.

В крайна сметка Георгиев е получил подкрепата на 53 от съдиите от СГС или малко над 40% от всички имащи право на глас магистрати в най-големия окръжен съд в страната. 11 от присъствалите на Общото събрание са гласували "против". Гласуването се е провело тайно, съобразно правилата, приети от Общото събрание на СГС, уточняват от институцията.

Георгиев се кандидатира за втори път за председател на Градския съд. При първата процедура, съдията се самономинира, но не успя да получи достатъчно гласове сред членовете на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. През март месец, когато се проведе първата процедура, кадровиците не подкрепиха и другия кандидат – съдията от СГС и бивш негов председател Светлин Михайлов.

"Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването й, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания. Бих искал да оправдая доверието и да реализирам очакванията ви чрез участието ми в този избор и евентуалната ми работа като председател. За да мога да го направя, отново се нуждая от подкрепата ви", заявил пред колегите си преди гласуването съдия Георгиев, цитиран от пресслужбата на СГС

Очакванията са, че до настъпването на крайния срок, в който може да се издигат кандидати за председател на СГС – 7 юни, ще има още номинирани за отговорния пост. Първоначално се очакваше претендентите да са поне трима, но по всяка вероятност членуващият в Съюза на съдиите в България съдия Петър Л. Сантиров от Гражданското отделение, няма да участва в процедурата. Почти сигурно е, че като кандидат за председател на Градския съд ще се включи друг уважаван магистрат от системата.

Крайното решение за избора на председател на СГС е на съдийската колегия, която по закон, не е задължена да се съобразява с мнението на част от магистратите в съответния съд. Най-големият окръжен съд в страната остана без титуляр за административен ръководител през есента на 2017 г., когато бившият му председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка и по-късно се регистрира като адвокат.