Румънският Конституционен съд реши:
Президентът Клаус Йоханис трябва да отстрани Лаура Кьовеши
Съществува институционален конфликт между румънския правосъден министър Тудорел Тоадер и президента, поради отказа му да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, смятат румънските конституционни съдии
 
30 май 2018, 15:41 | | Видяна: 402
 

Лаура Кьовеши, снимка:БГНЕС

 

Румънският Конституционен съд реши днес, че съществува институционален конфликт между румънския правосъден министър Тудорел Тоадер и президента Клаус Йоханис, поради отказа му да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБЛ) Лаура Кодруца Кьовеши, съобщава румънската медия Медиафакс.

На 22 февруари министърът на правосъдието Тудорел Тоадер поиска отстраняване на шефката на НДБК Лаура Кодруца Кьовеши, обвинявайки я в различни нарушения, включително авторитарно поведение, намеса в корупционни дела, отказ да се яви на изслушване в парламента, че се е месила в разследванията, водени от нейни подчинени и че е критикувала проектозакони за правосъдието в интервюта за международни медии. По думите му, тези критики са засегнали по един необратим начин имиджа на Румъния.


По-късно Висшият съвет на магистратурата издаде отрицателно консултативно становище по искането на министъра, а президентът Клаус Йоханис заяви, че мотивите на министъра не са успели да го убедят и отказа да отстрани от длъжност главния прокурор на НДБК.

По закон, след предложението на министъра, прокурорската секция на Висшия съвет на магистратурата (ВСМ) трябва да излезе със становище, което обаче е само консултативно. Решението за отстраняване на главния прокурор на НДБК се взема от президента на страната.

Председателят на Конституционния съд Валер Дорняну заяви, че сезирането, подадено от премиера, е било одобрено с мнозинството от гласовете на конституционните съдии.

"Независимо от решението на Съда, ще чакам да излязат мотивите към решението, ще ги прочета и ще действам по съответния начин", заявил е румънският президент по отношение на решението на Конституционния съд.

"Ако президентът искаше да спази законовите изисквания, щеше да поиска от министъра да преоцени искането си. Според нас ролята на президента в тази процедура не може и не е политическа", завил е от своя страна румънският правосъден министър Тудорел Тоадер.