Втора процедура
Съдия Алексей Трифонов от САС също кандидат за председател на Софийски градски съд
Другият кандидат за поста е градският съдия Евгени Георгиев
 
08 юни 2018, 10:24 | | Видяна: 2242
 

Кандидатите за председател на Софийски градски съд Евгени Георгиев и Алексей Трифонов

 

Изтече срокът за подаване на документи за участие на кандидатите във втората процедура по избор на административен ръководител на най-големия окръжен съд у нас – Софийски градски съд (СГС).

Първоначално кандидатите за поста трябваше да са трима, но преди близо три седмици последният кандидат се отказа от надпреварата.

Вторият претендент за поста, който е подал документи в законоустановения срок е наказателният съдия Алексей Трифонов, научи "Правен свят".

Съдия Трифонов е работил в Софийски районен съд, Софийски градски съд, а към момента правораздава в наказателно отделение на Софийски апелативен съд (САС). През март 2017 година бе избран за заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков.

Градският съдия Евгени Георгиев бе кандидат за председател на СГС и в първата процедура, която се проведе на 13 март т.г., която обаче мина безуспешно. Негов съперник тогава бе Светлин Михайлов, но с  5 гласа "за" Георгиев, 2 гласа "за" Михайлов" и 7 гласа "против" и двамата кандидати съдебните кадровици не избраха никого за поста.

Както "Правен свят" вече писа, преди три седмици Георгиев получи не особено убедителна подкрепа от Общото събрание на съдиите в СГС за второто му явяване като кандидат за председател на съда. "За" неговата кандидатура са гласували едва 53-ма градски съдии от СГС или малко над 40% от 121 имащи право на глас магистрати. На самото събрание са присъствали само 64-ма съдии. Този вот все пак предопредели отпадането на третата кандидатура в надпреварата за председател на най-големия окръжен съд у нас.

Софийският градски съд остана без титулярен ръководител през есента на 2017 г., когато бившият му председател Калоян Топалов изненадващо подаде оставка и по-късно се регистрира като адвокат.