В Букурещ
100 000 румънци на протест срещу Лаура Кьовеши
Привърженици на управляващите поискаха ограничаване на правомощията на антикорупционната прокуратура
 
10 юни 2018, 09:05 | | Видяна: 341
 

100 000 румънци протестираха в Букурещ срещу работата на ръководената от Лаура Кьовеши антикорупционна прокуратура, снимка: AP/БГНЕС

 

Над 100 000 поддръжници на румънското правителство се събраха в столицата Букурещ, облечени в бяло, за да протестират срещу злоупотребите, извършени от антикорупционните прокурори, начело с Лаура Кьовеши, предаде Асошиейтед прес.

Управляващата Социалдемократическа партия смята, че прокурорите имат прекалено много власт и твърдят, че те незаконно са подслушвали телефони и несправедливо са преследвали държавни служители. Партията докара с автобуси поддръжници от цялата страна за митинга, а други пристигнаха самостоятелно, отбелязва Асошейтед прес. 

Миналата година Румъния преживя най-големите протести след края на комунизма, след като правителството се опита да декриминализира закононарушенията на държавните служители. 

Проправителственият митинг цели да сплаши съдиите и румънския президент Клаус Йоханис, който подкрепя борбата с корупцията, твърдят критиците на управляващите и защитници на компрометираната Лаура Кьовеши.