Заради сигнал за извършени нарушения
Главният прокурор отправи предложение до премиера за концесията на Национален парк Пирин
"МС да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор, съгласно Териториално устройствен план", са част от предложенията на Цацаров до Борисов
 
12 юни 2018, 10:11 | | Видяна: 234
 
 

По разпореждане на главния прокурор, е направена лична проверка от прокурор от Върховна касационна прокуратура (ВКП) по сигнал за извършени закононарушения/престъпления във връзка с изпълнението на договор за предоставяне на концесия на територията на Национален парк "Пирин", на дружество "Юлен" АД, както и с твърдения за незаконосъобразно разходване на средства от държавния бюджет за субсидиране на Българска федерация по ски, съобщават от държавното обвинение.

По образуваната преписка № 3006/2018 г. в хода на проверката, прокурорът е преценил, че се налага изпращане на предложение до Министерския съвет по реда на чл. 145 ал. 1 т. 6 ЗСВ, за предприемане на спешни действия за вземане на решение за изменение и допълнения на концесионния договор от 21.12.2001 г.

Главният прокурор Сотир Цацаров, в изпълнение на правомощията на прокуратурата по надзора за законност, отправи до премиера Бойко Борисов следните предложения:

"Министерският съвет на Република България

- да предприеме незабавни действия за изменение и допълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г. с "Юлен" АД за предоставена концесия с предмет особено право на ползване върху част от територия, изключителна държавна собственост – част от територията на Национален парк "Пирин", община Банско, "Ски зона с център Банско", при съобразяване с разпоредбите на действащото законодателство /включително и в частта относно определянето на концесионното възнаграждение/;

- да предприеме незабавни действия за осигуряване на пълно съответствие на ползваната от концесионера площ с тази по концесионния договор /99,55ха, съгласно Териториално устройствен план /ТУП/ на извънселищна територия "Ски зона с център гр. Банско", индивидуализирана с координатите на точки от № 1 до № 252 в координатната система "1970г." по чупките на външната граница на ски зоната/."

В същото време, от преписката са отделени материали, касаещи разходване на средства от държавния бюджет по договори между Сдружение Българска федерация по ски и Министерство на младежта и спорта. Те са изпратени по компетентност на Софийска градска прокуратура, за допълнителна проверка с оглед данни за престъпления по чл. 282 НК и чл. 219 НК.

Работата по преписката на ВКП продължава с възложен служебен контрол на прокурорски постановления за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнали за допуснати нарушения и неизпълнение на концесионния договор от 21.12.2001 г., сключен между МС и "Юлен" АД.

Сигналът до прокуратурата е постъпил на 26 февруари 2018г. от политическа партия "Зелените".