На първа инстанция
Общо 49 години затвор за трима мъже за расисткия побой над Метин
Съдът промени мерките за неотклонение на Джоно Младенов и Момчил Милчов от "парична гаранция" на "задържане под стража"
 
14 юни 2018, 15:42 | | Видяна: 366
 

Водят под конвой Момчил Милчов, Джоно Младенов и Иво Тилков в съда през 2013 г.

 

Софийски градски съд (СГС) осъди на общо 49 години затвор тримата мъже, които през 2013 година пребиха Георги Димитров – Метин, тъй като им приличал на бежанец. Мъжете са осъдени за опит за умишлено убийство чрез нанасяне на много удари с ръце и крака в главата на Метин, съобщиха от съда.

Джоно Младенов получи присъда от 16 години затвор, Момчил Милчов – 15 години, а Иво Тилков, който в момента е обявен за международно издирване – 18 години.

Освен това тримата са осъдени да заплатят солидарно и сумата от 200 000 лв. обезщетение за причинените от деянието им неимуществени вреди, както и всички съдебни разноски по делото, уточняват от СГС.

Преценявайки вида на наложените наказания и техния размер, надвишаващ 10 години, и необорената от доказателствата по делото налична реална опасност да се укрият, съдът измени мерките за неотклонение на Младенов и Милчов от "парична гаранция" в размер на 8000 лв. в "задържане под стража".

Двамата бяха задържани незабавно в съдебната зала.

През 2013 г. Георги Димитров-Метин (29 г.) живее с приятелката си Минка Михайлова в мазето на хостел "Вени" на столичната ул. "Цар Самуил". Двамата нямат брак. Метин издържа себе си, Минка и дъщеря ѝ Преслава, която е ученичка, като продава гевреци. За да си намери работата, мъжът моли за помощ чичо си - бившия вече депутат от ДПС Щерю Щерев.

На 9 ноември 2013 г. около 20 ч Метин се прибира към хостел "Вени", който през последните години се е превърнал в приют за мигранти.

На ъгъла на ул. "Цар Самуил" и "Пиротска" среща по случайност трима млади мъже, родени след 1980 г. - Момчил Милчов, Джоно Младенов и Иво Тилков. Те са заедно през целия ден, обядват в ресторант на Женския пазар, пият и алкохол. Без каквато и да е причина тримата се нахвърлят върху Метин, бият го с ръце, ритат го в главата. Тилков го удря и с телескопична палка. Метин се отбранява, но пада безпомощен на тротоара и нападателите продължават да го бият, пише в обвинителния акт прокурор Детелина Йотова.

"Чаках приятеля си, той работеше в хотел "Света София". Метин вървеше с пазарска чанта и носеше 2 кафета, когато тримата подсъдими го нападнаха", разказва пред Софийски градски съд свидетелката на случилото се Адела Димитрова. Тя изкрещява на биячите да спрат. Те се отдръпват, но след малко се връщат.

"Мастио, ела тук, защо се криеш", викат те на Адела, която тича към "Света София" и набира тел. 112. Агресията на тримата не стихва и те започват да блъскат по вратата на хотела. През това време по ул. "Пиротска" минава мъж на път за работа. Забелязва, че Метин лежи в локва кръв и хърка, и звъни на МВР. "Ти ли си най-милостив, ти ли си най-снизходителен", обръщат се към него подсъдимите. Той също бяга към бул. "Христо Ботев", съзира патрулка и разказва за случилото се. Според свидетелите полицията хваща 2-ма от биячите на бул. "Тодор Александров".

Медицинските експертизи по делото показват, че Метин има тежка черепно-мозъчна и лицева травма, контузии по челото, кръвоизлив в мозъка и счупване на носа. Приет е във ВМА, лежи там 6 месеца.

Определението на СГС подлежи на обжалване и протест в 7-дневен срок от днес пред Софийски апелативен съд.